«Жіночі» хвороби трапляються в будь-якому віці. Тому потрібно виробити гарну звичку відвідувати гінеколога хоча б один, а краще два рази в рік. Регулярні обстеження стануть запорукою профілактики серйозних захворювань. А визначити, чи все в порядку з жіночим здоров’ям, неможливо без такого аналізу, як гінекологічний мазок, пише Доба.

Мазки, які може взяти гінеколог при огляді, можна розділити на три групи, виходячи з мети обстеження.

Цитологічний мазок

Найважливіша група – мазки, за допомогою яких можна виявити передпухлинні та пухлинні зміни і захворювання шийки матки. Простіше кажучи – на ракові клітини, на онкологію, на атипові клітини, на онкоцитологію, цитологічний мазок, пап-тест. Це назви одного й того ж дослідження.

Цитологічний мазок проводиться двома способами: нанесенням зіскрібка з цервікального каналу та поверхні шийки матки на предметне скло або з використанням рідинної цитології (інформативність цього методу вище, помилково-позитивних результатів менше).

В яких випадках призначають? Обстеження на онкоцитологию рекомендують проводити всім жінкам 1 раз в рік. При виявленні змін в мазку призначають додаткові аналізи.

Як підготуватися? Щоб не допустити помилок краще здавати пап-тест після закінчення менструації (при повній відсутності кров’яних виділень) і не менше ніж за 5 діб до настання «цих днів».

За 1-2 дні до відвідування гінеколога слід відмовитися від статевих контактів, запровадження тампонів і свічок у піхву.

Оцінити результат аналізу і дати рекомендації може тільки лікар. Єдиною однозначною інтерпретацією може бути відповідь: «норма» або «без особливостей», інші вимагають роз’яснень лікаря.

Мазок на флору

Наступна група мазків береться з метою визначити мікрофлору піхви, інакше кажучи – мікробний склад вагінального вмісту та цервікального каналу. Це необхідно для виявлення запального процесу, визначення збудника патології. Узагальнена назва цих досліджень – мазок на флору.

Існує кілька видів такого дослідження:

1. Гінекологічний мазок

З його допомогою вивчають склад вагінального секрету, визначають наявність клітин епітелію, кількість лейкоцитів, присутність нормальної флори (лактобацили), мікробний склад (палички, коки і їх співвідношення), умовно-патогенну флору, патогенні мікроорганізми.

В яких випадках призначають? В обов’язковому порядку – вагітним жінкам, пацієнтам перед гінекологічними операціями, перед постановкою або видаленням ВМК, при направленні для обстеження і лікування в кабінет патології шийки матки та ін.

За клінічними показаннями гінекологічний мазок береться у жінок в наступних випадках:

  • скарги на рясні виділення зі статевих шляхів;
  • свербіж і печіння в області статевих губ;
  • болі внизу живота і порушення менструального циклу, пов’язані із запальними процесами статевих органів;
  • наявність статевої інфекції у партнера;
  • безпліддя та ін.

2. Посів на флору з визначенням чутливості до антибіотиків

Цей аналіз дозволяє виявити умовно патогенну і патогенну флору, визначити її кількість, а також протестувати на чутливість до антибактеріальних препаратів.

В яких випадках призначають:

  • при виявленні запалення в гінекологічному мазку, при відсутності ефекту від лікування;
  • під час обстеження при вагітності;
  • перед плановими гінекологічними операціями.

3. Мазок на обстеження методом ПЛР

Аналіз допомагає ідентифікувати генетичну структуру збудника, який неможливо виявити в гінекологічному мазку.

В яких випадках призначають? Для уточнення виду збудника при запальному процесі, з метою призначення специфічної терапії.

Як підготуватися до будь-якого з обстежень на флору? Перераховані аналізи можна здавати на тлі прийому антибіотиків і протимікробних препаратів. Необхідне статеве утримання від 1 до 3 днів, відсутність спринцювань, невикористання сперміцидів і вагінальних свічок протягом мінімум 3 днів.

Важливо! Якщо ви здаєте контрольні аналізи на інфекцію, то повторювати їх можна тільки через 10-14 днів після закінчення лікування – при простих гінекологічних мазках і посівах на флору і гонорею, а при мазках методом ПЛР – тільки через 1 місяць після прийому останньої таблетки антибіотика.

КПІ

Ще одна група обстежень – мазки для визначення гормональної функції епітелію піхви, або на каріопікнотичний індекс (КПІ).

Аналіз дозволяє визначити насиченість клітин піхви естрогенами. Необхідний для визначення функції яєчників у жінок репродуктивного віку і ступеня гормональної недостатності під час клімаксу.

90d16a7eb4f2213a9d6ffa746a64c3c662c92b40

Від admin