23 травня в Україні відзначають День героїв на честь усіх вояків, які боролися за Україну. Міський голова Тернополя Сергій Надал переконаний, що саме такі свята формують міцну основу незалежної держави та допомагають боротися з брехнею «інформаційних воєн», – пише «TeNews».

День героїв

Про це міський голова зазначив під час заходів з нагоди Дня героїв у Тернополі.

«Тернопіль традиційно відзначає цей день, оскільки у нас проживає велика кількість, як героїв боротьби у минулому, так і героїв, які боролися вже у теперішній війні. Для багатьох це не просто дата у календарі, а родинна історія. Тому, очевидно, Тернопіль має бути одним із перших у відзначенні Дня героїв», – зауважив Сергій Надал.

Як відомо, День героїв вперше відзначили на честь засновника ОУН Євгена Коновальця, який, на думку міського голови Тернополя, найкраще окреслив поняття, кого можна називати героєм.

«23 травня 1938 року засновник ОУН Євген Коновалець був підступно вбитий агентом НКВС. Через три роки в знак пошани до героїв України під час Другого великого збору ОУН було встановлено свято День героїв. Свого часу Євген Коновалець сказав: «У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії». Герої – це ті, хто творять історію попри страх, труднощі, зневіру. Це та когорта людей, які піднімають за собою маси. До героїв належать і ті, хто воював у лавах УПА, і ті, хто захищав права, свободу та гідність на Майдані, і ті, хто сьогодні із зброєю в руках захищає Україну на Сході. Це також свято духовенства, яке протягом років окупації берегло духовні основи українців. Цей день відзначає також інтелігенція. Без жертовної діяльності цих людей не було б пробудження українців, ані у 1991, ані у 2014», – зауважив Сергій Надал.

Очільник Тернополя наголосив на важливості належного вшанування героїв сучасниками.

«На жаль, навіть на четвертому році війни проти України здійснюється інформаційна та віртуальна агресія. Вона спрямована на приниження українців. До таких актів агресії належать антиукраїнська діяльність окремих телеканалів. Це нерозумні дії та коментарі екстремістів й популістів навіть у сусідніх дружніх країнах. Ці кроки спрямовані на пробудження зневаги до українських героїв. На очорнення їхньої славної пам’яті», – наголосив Сергій Надал.

Саме мотивами належного вшанування героїв, міський голова Тернополя пояснив низку рішень Тернопільської міської ради минулого та поточного року.

«Ми ухвалили рішення про офіційний статус червоно-чорного стягу воюючої України, бо під цим прапором боролися наші воїни і продовжують боротися сьогодні за незалежність і право українцям бути собою. Тут не може бути розмов про «несвоєчасність» чи «некоректність». Україна навіть своїм партнерам має показувати, що це наше право належним чином шанувати наших героїв. Ми також минулого року ухвалили рішення про пільги для учасників добровольчих батальйонів із сплати комунальних послуг. На жаль, досі багато з цих людей, із тих, хто першим пішов на війну, не отримав належної уваги з боку держави. Тернопіль також одним із перших запровадив доплати для ветеранів УПА, і це також крок не тільки економічний, але й прояв уваги. Тим самим ми показуємо – нам важливі наші герої», – пояснив Сергій Надал.

Підсумовуючи Сергій Надал наголосив, що без героїв і символів не буде самостійної та сильної України.

«В цьому причина, чому агресивна Росія намагається підживлювати історичні антиукраїнські міфи про Мазепу, Петлюру, Бандеру, Коновальця, Шухевича і багатьох інших героїв України. Поневолення починається із знищення символів нації, до яких належать національна пам’ять, мова, культура і ті ж герої. Тому сьогодні особливо важливо, попри зовнішній тиск з різних сторін, висловлювати повагу до наших герої. Без цього не буде, ані сильної Української держави, ані економічного розвитку в інтересах українського народу, бо такий розвиток можливий лише у самостійній та самоврядній державі. Тож, коли нам говорять, що «хліб» важливіший за свободу і самоповагу, маємо пам’ятати, що спочатку втрачається свобода, а тоді й добробут», – сказав Сергій Надал.

 

 

 

 

Від admin