У Києві відбувся семінар для працівників державної служби зайнятості «Презентація результатів опитування роботодавців в рамках дослідження з питань ринку праці та навичок», організованому Світовим банком у співпраці із державною службою зайнятості. Захід відкрили старший спеціаліст з питань соціального захисту Світового банку, керівник проекту Катерина Петрина та заступник голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Юлія Жовтяк.

Дослідження, презентоване під час семінару, було проведене фахівцями Світового банку в рамках технічної допомоги з питань ринку праці та навичок. Мета опитування підприємств, що представляють різні галузі економіки (окрім аграрного сектору) з усіх регіонів України, полягає у зборі якомога більш точних та повних даних від роботодавців щодо збільшення чи зменшення попиту на працівників тієї чи іншої професії (спеціальності), а також існуючих та бажаних навичок працівників.
За результатами дослідження найбільшу кількість тимчасових працівників, на опитаних підприємствах, зайняті у сфері будівництва та на малих підприємствах. Загалом 2/3 роботодавців зазнали змін чисельності персоналу за останні 12 місяців. При цьому, найбільш динамічною є чисельність персоналу у  транспортній сфері. Близько половини підприємств очікують зміни чисельності персоналу у наступні 12 місяців. Протягом останнього року ¾  підприємств робили спроби найняти працівників.
Опитані роботодавці вважають, що серед навичок спеціалістів та службовців, яких не вистачає працівникам – знання англійської мови, лідерські якості, нестандартний  підхід до виконання обов’язків, а також гнучкість та адаптація до нових завдань та змін у роботі.
До слова, за результатами опитування саме західні області України найбільше співпрацюють з місцевими роботодавцями.
Учасники семінару, а серед них заступник директора Тернопільського обласного центру зайнятості Олександра Островська і начальник відділу статистики та прогнозування ОЦЗ Олена Терещук, обговорили зміст опитувальника, висловили міркування щодо його адаптації та можливого використання фахівцями служби зайнятості у співпраці з роботодавцями.
IMG-fffb120974e2375e9ec178377e93849f-V

Від admin