Литва є одним з головних партнерів України в проведенні реформ на шляху інтеграції в ЄС і НАТО та стала взірцем проведення успішних економічних і політичних реформ. А надійним партнером Тернопільської області є, зокрема, Тауразький повіт Литовської Республіки. Активна співпраця з облдержадміністрацією триває уже 10 років. 18 травня в рамках відзначення в Україні та області Дня Європи делегація з Тауразького повіту прибула на Тернопільщину, де, окрім участі у тематичних заходах, зустрілася й з головою ОДА Степаном Барною, – інформує прес-служба ОДА.

lytva-05-2018-2

«Сподіваюся, наша співпраця продовжиться й надалі. Ми зацікавлені в реалізації економічних проектів. 24-25 травня у нас відбудеться щорічний Міжнародний інвестиційний форум «Ternopil Region Invest – 2018», на якому будуть представлені багато цікавих речей, відбудуться багато обговорень та презентацій. Акцент цього року робимо на відновлювальній енергетиці, розвитку агропромислового комплексу, позаяк Тернопільщина – це аграрний край, і на розвитку туризму. Делегація, яка представлятиме, ваш регіон, гадаю, буде мати чим зацікавитися», – зазначив очільник області під час зустрічі.

lytva-05-2018-1

Він також додав, що інвестиційний форум у 2016 році став новою сходинкою у співпраці між двома регіонами. Адже саме на форумі була підписана рамкова угода про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Тернопільською облдержадміністрацією та Радою регіонального розвитку Тауразького повіту.

lytva-05-2018-3

«Ми відкриті для друзів та інвестицій. Також зацікавлені, щоб співпрацювати з вашим регіоном за різними напрямами. Сьогодні ми працюємо над розвитком відновлювальної енергетики, адже вважаємо, що це дуже вигідно та корисно для екології. З вами також можемо працювати у цій галузі. Щодо сільського господарства, то в нас прийшли серйозні інвестиції в молочну переробку. Тому спільних сфер для діяльності є багато», – підкреслив мер міста Таураге Сігітас Мічюліс.

Довідково: в області працює 4 підприємства з литовськими інвестиціями, в галузях виготовлення паперу та поліграфічної діяльності; постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря; оптова торгівля (Бережанський, Зборівський р-ни, м. Тернопіль, Чортків).

Зовнішньоторговельний оборот Тернопільської області з Литвою за підсумками 1 кварталу 2018 року склав 4,7 млн. дол. США (+ 11 % до І кварталу 2017 року).

Обсяги експорту товарів склали 586 тис. дол. США. Основний експорт до Литви – це продукція товарних груп: деревина і вироби з деревини (134,4 тис. дол. США, 23%); котли, машини, апарати, технічні пристрої (102,3 тис. дол. США, 17,4%); залишки харчової промисловості (173,1 тис. дол. США, 29,5%).

Обсяги імпорту товарів становили 4,1 млн. дол. США. Область імпортувала з Литви в основному енергетичні матеріали; нафту та продукти переробки (4,0 млн. дол. США, 99%).

Від admin