За роки Незалежності більше 60% природних нерестовищ зникло. Основними причинами цього є:

1)    неконтрольована забудова берегової лінії (де раніше були затоки, острови, заплавні луки, природні нерестовища сьогодні залиті залізобетоном приватні берега;

2)    понад два десятиліття не проводяться меліоративні роботи по розчищенню природних нерестовищ, а так само вже забули, коли проріджували від зайвої водної рослинності нерестовища. В результаті вони заростають, міліють, поступово перетворюючись у сушу.

Одна з основних бід сучасного нересту риби – це, поза всяким сумнівом, перепади рівня води у водосховищах. При скиданні води ікра стає без води, висихає і гине. При піднятті рівня води, під товщею води ікра не прогрівається, чорніє і гине. Енергетики «господарі» гідроелектростанцій на наші річки дивляться, як на технічний тазик наповнений водою для отримання енергії. Вони не замислюються, що річки – це живий організм …

У річці стало мало риби … – нарікають рибалки.

– А звідки їй узятися? Якщо вода у водосховищах нагадує коктейль зі всієї таблиці Менделєєва через скидання в них побутових і виробничих стоків … та ще й традиційні місця для нересту зникають … – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – Сьогодні як ніколи риба потребує нашої допомоги. Тому установку штучних нерестових гнізд важко переоцінити – вони гостро необхідні рибі і нашим водоймам. Через свою універсальну конструкцію вони не  залежать від перепадів рівня води, а так само ікра відкладена на них добре прогрівається і висвітлюється, бо знаходиться постійно на одному рівні. У природних умовах з такими ідеальними умовами природних нерестовищ залишилося не більше 4%.

Розуміючи, що риба просто не зможе повноцінно віднереститися в сучасних реаліях, з кожним роком все більше встановлюють штучні нерестові гнізда промисловики, рибальська і природоохоронна громадськість при узгодженні цих робіт з іхтіологічними відділами Управлінь рибоохорони.

Однією установкою штучних нерестових гнізд справа не обмежується. За ними повинен догляд. Періодично гнізда виймають з води, ікру промивають від сміття.

Традиційно, що участь в цих заходах бере Асоціація рибалок України. Особливо хочеться відзначити ЗОО ВГО «Асоціація рибалок України», яка вже котрий рік поспіль бере найактивнішу участь в установці штучних нерестових гнізд на акваторії Запорізької області.

У 2018 році на Каскаді Дніпровських водосховищ і Дельті Дніпра було встановлено 8 000 штучних нерестових гнізд: Київське – 1,6 тис. штук; Канівське – 0,5 тис. штук; Кременчуцьке – 2,2 тис. штук; Дніпродзержинське – 0,4 тис. штук; Дніпровське – 0,8 тис. штук; Каховське – 1,5 тис. штук; Дельта Дніпра – 1 тис. штук. На річках у Волинській, Закарпатській, Одеській, Миколаївській, Чернігівській області встановили 2,8 тис. штук.

Шановні рибалки та любителі відпочинку на водоймах!

Асоціація рибалок України звертається до Вас і просить в цей період року шанобливо і дбайливо ставитися до водних мешканців. Допоможіть захистити рибу, не допускайте її варварського вилову в період нересту! Не залишайтеся байдужими до порушень природоохоронного законодавства та у разі виявлення фактів браконьєрства на водоймах повідомляйте про них в природоохоронні та правоохоронні органи.

Якщо ви стали свідком правопорушення на воді, просимо невідкладно повідомляти за телефоном «Гарячої Лінії»Держрибагентства 0-800-50-52-50 Адже від того як пройде нерестова компанія залежить кількість риби в наших водоймах!

ceny-na-morskuyu-rybu-v-ukraine-s-nachala-goda

Від admin