2 квітня 2018 року в Україні стартувала медреформа. Тернопільські лікарі таким нововведенням раді, адже тепер оплата їхньої роботи повинна зрости в рази.

Отож, щоб отримувати лікування безкоштовно, з лікарем потрібно підписати декларацію. Держава за цією декларацією платитиме лікареві за кожного пацієнта. Це і є принцип “гроші ходять за пацієнтом”.

За одну людину Національна служба здоров’я заплатить лікарю мінімум 370 гривень на рік. При цьому терапевт повинен підписати декларації максимум з 2000 пацієнтами, сімейний лікар – з 1800, педіатр – 900. Лікарям, які працюють в селах, МОЗ дозволив набирати більше пацієнтів. За пацієнтів, які хворіють частіше, – діти і літні – лікарю заплатять більше. МОЗ уже підготував проект постанови з коригуючими коефіцієнтами, які залежать від віку людини.

Тому 370 гривень – це базовий тариф, який застосовуватиметься тільки для найбезпроблемніших хворих – людей віком 18-39 років.

Проект “Про затвердження порядку реалізації держгарантій медобслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної меддопомоги на 2018 рік” визначає п’ять категорій пацієнтів і ставки коефіцієнтів за їх лікування.

Найбільший коефіцієнт МОЗ встановив за медобслуговування дітей до року і до п’яти років – 4. Тобто, лікар отримає 1480 гривень на рік за кожну дитину, батьки якої підпишуть з медиком декларацію. Для дітей від шести і до 17 років коефіцієнт – 2,2 або 814 грн на рік. Пацієнти віком 40-64 роки для лікаря це 444 гривні на рік при коефіцієнті – 1,2. За людей старше 65 доктор отримає 740 грн.

 

Джерело: ternopoliany.te.ua

Від admin