На сьогоднішній день на Тернопільщині діє система електронного суду, завдяки якій жителі області можуть: отримувати інформацію про етапи проходження справи в суді, одержувати по емейлу від суду повідомлення і копії рішень та чимало іншого, – пишуть Тернополяни.

За словами юриста ВГО «Комітет виборців України» у Тернопільській області Володимира Курило, завдяки новій системі люди можуть навіть переглядати онлайн резонансні судові засідання.

— Електронний суд лише сприятиме забезпеченню прозорості діяльності, відкритості, підвищенню якості роботи суддів, що у свою чергу зекономить державні кошти. Нова система спростить спілкування громадян Тернопільщини з судовими інстанціями. Зазначу, що електронний суд в області активно діє, тож усі громадяни можуть безперешкодно користуватися програмою. Електронний суд також надає можливість: отримати інформацію про рух справ, про час та місце розгляду справи, отримувати судові повістки у вигляді СМС-повідомлень, — розповів Володимир Курило.

Юрист наголосив, що через електронний суд незабаром можна буде також подавати позовні заяви, скарги, клопотання та оплачувати судовий збір. Наприклад, клопотання про перенесення розгляду справи через поважні причини можна подавати вже зараз.

За словами пана Володимира, ідея «електронного суду» вже запроваджена у процесуальному законодавстві України та регламентована шляхом створення Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи.

До слова долучився і голова адмінсуду Тернопільщини Петро Баб’юк , який наголосив, що користуватися системою електронного суду зможуть лише ті громадяни, які зареєструвалися на офіційному сайті суду https://mail.gov.ua . Саме звідти люди зможуть отримувати чи надсилати всі звернення та клопотання.

— Разом із позовною заявою користувач подає бланк із власною електронною адресою. Ми вносимо ці відомості до нашої програми. Всі рішення, які виносяться та підписуються суддею електронним та цифровим підписом, надходять до користувача за відповідною адресою, — зазначив суддя.

Від admin