У Будинку праці в Тернополі соціальні партнери обговорили тему: «Легальна зайнятість – запорука гідного рівня життя та належного соціального захисту».

«Однією із головних проблем ринку праці України є значні обсяги «тіньової» економіки, які згубно впливають на ситуацію в сфері зайнятості та економіки, – зауважив директор обласного центру зайнятості Василь Олещук. – Служба зайнятості області також вносить свій вклад у справу легалізації зайнятості. У січні-лютому 2018 року майже 2,5 тис. роботодавців поінформували місцеві центри зайнятості про 8,5 тисячі вакансій. Також у базі даних служби зайнятості містилась інформація про півтори тисячі пропозицій роботи, отриманих з інших джерел. За сприяння служби зайнятості з початку року було працевлаштовано 3108 осіб. 288 осіб мали заробіток, працюючи на громадських та інших роботах тимчасового характеру».
Керівник ОЦЗ поінформував присутніх про те, що у лютому 2018-го в Будинку праці розпочав свою роботу Бізнес-інкубатор. Його учасники мають можливість отримати супровід у започаткуванні та веденні бізнесу, скористатися технічно оснащеними робочими місцями, до їх послуг бізнес-наставництво, консультації, співпраця з органами державної влади, науковими та банківськими установами, бізнес-об’єднаннями.
З початку 2018 року працівники обласної служби зайнятості взяли участь у 27 засіданнях місцевих комісій з питань легалізації зайнятості, у 163 перевірках роботодавців. В результаті – у центри зайнятості було подано 36 вакансій.
Обласна служба зайнятості також активно долучилась до проведення широкої інформаційної кампанії щодо створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, адже це зайнятість та створення робочих місць у сільській місцевості.
«Усі активні заходи обласної служби зайнятості, працевлаштування на постійні чи тимчасові місця праці, відкриття підприємницької діяльності звичайно ж, сприяють розвитку легального ринку праці», – наголосив Василь Олещук.
Про співпрацю з Тернопільським міськрайонним центром зайнятості щодо легального працевлаштування безробітних говорили представники роботодавців: бухгалтер філії «ЛАТОНА» ТзОВ «САНІБА» Ірина Кивелюк та приватний підприємець з Тернополя Галина Серпович.
Начальник управління розвитку реального сектору економіки та підприємництва департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Людмила Біловус основний наголос зробила на позитивних тенденціях в економічній діяльності Тернопільщини та зауважила, що одним із пріоритетів у роботі департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА є створення сприятливих умов для ведення бізнесу.
Про роботу щодо легалізації зайнятості, недопущення трудових відносин поза правовим полем, збереження діючих робочих місць та виплату гідної зарплати вели мову заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб головного управління ДФС у Тернопільській області Володимир Брудко, начальник відділу праці та організаційної роботи департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Володимир Скалько, заступник начальника управління Держпраці у Тернопільській області Сергій Ващук, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області Наталія Шершньова.
Начальник головного управління Пенсійного фонду в Тернопільській області Ігор Москалик зауважив, що питання детінізації заробітної плати залишається актуальним, оскільки саме від величини страхового стажу та розміру офіційної заробітної плати, з якої сплачено внески, залежить і право на пенсію, і сам розмір пенсійної виплати.
 «Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників соціального захисту, можливості отримання гарантованої заробітної плати, права на відпустки, виплат на випадок непрацездатності чи втрати роботи, – наголосив директор обласного центру зайнятості. – Нелегальним працівникам не оплачують листки непрацездатності, вони втрачають страховий стаж. А відсутність страхового стажу для отримання пенсійного забезпечення призводить до нарахування в кінцевому результаті мінімальної пенсії за віком. Потрібно застерегти й роботодавців від протиправних дій. Адже використання нелегальної робочої сили є порушенням законодавства про працю і передбачає як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Крім того, роботодавець також ризикує постраждати від недобросовісного нелегального працівника».

Від admin