Спеціалісти Тернопільського обласного лабораторного центру розповіли 13 секретів щасливого життя, на які їх надихнув доктор Шігеакі Хінохара, – пише Файне місто.

Радій!

Відчуття радості приносить більше користі, ніж сон і їжа. Ось як пише про це доктор Хінохара: «Людина отримує енергію не з їжі або сну, а з веселощів. Пам’ятайте, в дитинстві, якщо нам було весело, ми забували поїсти, і сон нам був не потрібен. У дорослих те ж саме. Не варто виснажувати своє тіло надмірно жорстким режимом харчування або сну».

Харчуйся правильно!

Секрет довголіття японця – в помірному споживанні їжі. Чашечка кави з ранку, молоко або апельсиновий сік з оливковою олією – ось і весь сніданок. Обід можна пропустити або зробити його мінімальним. Якщо ти зайнятий корисною справою, їжа тобі не потрібна.

На вечерю краще їж овочі, рибу з рисом. Вживання м’яса потрібно обмежити, двічі в тиждень по 100 грам цілком достатньо, вважає доктор.

Плануй наперед

Заповнюй блокнот планами на майбутнє. Думки матеріальні – коли думаєш про майбутнє, немає часу озиратися в минуле і засмучуватися над проблемами.

Поширюй знання

Шігеакі Хінохара проводив мінімум 150 лекцій на рік. Тривалість кожної – до півтора години, і весь цей час він читав їх стоячи.

Лікарі не можуть вилікувати все!

«Коли лікар рекомендує вам здати якісь аналізи або зробити операцію, запитайте його, став би він радити те ж саме своїм дітям, дружині або іншим родичам?»

Це твердження доктора має сильний підтекст. Комерційна медицина перестала бути панацеєю. Навіщо людині зайві страждання, якщо вона не може її вилікувати? Іноді улюблена музика чи тварини допомагають краще, ніж досвідчені лікарі.

Не шкодуй себе!

Фізичні навантаження необов’язково виконувати в спортзалі. Піші прогулянки, велосипед, сходи замість ліфта – це набагато краще ніж нічого. Диван – найлютіший ворог, відпочивати потрібно активно. У свої 105 років Хінохара переступав відразу дві сходинки, змушуючи м’язи працювати.

Читай!

Знайди свою книгу для натхнення. Нехай вона допоможе визначити мету в житті. Доктор радить «Абата Фоглера» Роберта Браунінга: «Треба ставити перед собою великі цілі в мистецтві і в житті. Якщо ви збираєтеся намалювати коло, воно повинно бути таким величезним, щоб і за все життя не закінчити. Нам видно тільки частину цього кола – дуга, а решта за межами нашого зору і нашого життя».

Біль – не вирок!

У сучасних лікарнях повинно бути більше веселощів: музики, танців, тварин. Художня терапія допомагає краще ліків. Перемкни увагу з болю на щось цікаве, відразу забудеш про неї.

Переоцінити цінності

У гонитві за матеріальним збагаченням людина забуває про найголовніші речі – любов, турботу, милосердя. Слова мудреця з цього приводу: «Пам’ятайте: ніхто не знає, коли проб’є його година. З собою все це не забереш».

Наука як мистецтво

Науковими формулами і незрозумілими фразами допомогти людині неможливо. Хвороби тісно пов’язані з людською душею. Всі люди різні, і підхід до лікування має бути індивідуальним.

Будь готовий до несподіванок

Наше тіло здатне творити неймовірні речі. Шігеакі Хінохара розповів дивовижну історію про те, як він потрапив в полон і покладався тільки на власні сили. Любов і повага до свого тіла допоможе подолати будь-які фізичні випробування.

Знайди вчителя

Знайди зразок для наслідування. Всіма силами намагайся перевершити його. Героєм для Хінохара був його батько, пізніше він надихався іншими особистостями: «Коли я опиняюся в скрутному становищі, я намагаюся уявити собі, що б ці люди зробили на моєму місці».

Жити довго – це прекрасно!

Насолоджуйся життям кожну хвилину, кожну мить. Нехай новий день буде кращим за попередній. Пам’ятай про інших, після 60 років допомагай усім у міру можливості. Не потрібно вимагати нічого натомість. Те, що ти живий, і є найвищою платою.

Доктор Шігеакі Хінохара помер 18 липня 2017 року. Він залишався президентом Міжнародної клініки Святого Луки в Токіо до самої смерті і продовжував приймати пацієнтів. В його блокноті сторінки були заповнені на 5 місяців вперед.

Йому було 105 років. Людина з великої літери! Світла йому пам’ять.

Наталя Петровська

Від admin