Про це повідомляє прикордонна служба Польщі на офіційному сайті strazgraniczna.pl, – пише Прикарпаття Online.

Польща підтвердила офіційне право українців, їхати в Польщу на роботу без візи.

Польща єдина країна Шенгенської зони та країна ЄС, законодавство якої передбачає, що негромадяни Євросоюзу, які перетнули кордон у рамках безвізового руху, тобто за біометричним паспортом без візи, також мають право на роботу, якщо оформлять додаткові документи, вже прибувши на місце працевлаштування.

Тепер ті, хто хотів би знайти роботу в Польщі, можуть приїхати в рамках безвізу та самі знайти вакансію і отримати необхідні документи для працевлаштування в країні над Віслою.

Безвізовий українець у Польщі має право легально просити у держави про дозвіл на працю або про так зване “освядчення” – декларацію про намір працевлаштування іноземця.

Паніка серед українських роботодавців розпочалась ще 11 червня 2017 року, з дати підписання безвізового режиму з ЄС, але тепер коли українці їдуть набагато дальше чим Польща в пошуках роботи, а в самій Польщі бракує “рук”.

Тому недивно, що Польща пішла на такий крок, але кожен українець знає собі ціну тому обирає Польщу як країну для заробітку тепер набагато рідше.

Що стосується українського ринку праці то тут ситуація дедалі гірша, середня зарплата коливається від 6500-7000грн./міс. Тепер знайти звичайного продавця без досвіду роботи приміром за 5000грн/міс. на практиці дедалі складніше.

Якщо колись український роботодавець, обирав між спеціалістом і випускником ВНЗ, та схилявся до другого через менші витрати, то тепер навпаки але брак як спеціалістів так і випускників ВНЗ з кожним днем збільшується в геометричній прогресії.

В українських роботодавців вихід один збільшувати зарплату та оптимізовувати виробництво, або закривати підприємство, адже це нестача вільних “рук”, обставина що не зумовлена кон’юнктурою ринку.

Від admin

Один коментар до “Польща скасувала робочі візи для українців: новий порядок працевлаштування”
  1. Різниця між оплатою праці у нас та в Польщі велика! Поляки платять більше і все оформлено офіційно,а також оплата праці у них погодинна,а це є стимул працювати понад нормово.Крім того вони надають нашим робітникам безоплатне житло,оплачують проїзд до роботи. А в нас-оплата щомісячна 90 % в конверті решту через касу,часто те ,що в конверті можуть не заплатити і нічого тут не докажеш.Тому люди обирають роботу за кордоном-висновок наші бізнесмени повинні переглянути ,як своє відношення до працівників ,а також оплати праці! Інакше скоро не буде кого брати на роботу.

Коментарі закриті.