Церемонію вшанування номінантів програми «Герої спортивного року Тернопільщини-2017» провели у Тернополі. Участь у заході, який відбувся в приміщенні ОДА, взяли керівники обласної державної адміністрації та обласної ради, провідні спортсмени та тренери області, керівники фізкультурно-спортивних організацій та товариств, фахівці у сфері фізичної культури та спорту, представники ЗМІ.

За традицією, яка у цьому форматі триває з 2012 року, було відзначено кращих спортсменів та тренерів, меценатів спорту у дванадцяти номінаціях. А визначали імена лауреатів фахівці галузі разом зі спортивними журналістами.

Як сказав на церемонії нагородження голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук: «Влада Тернопільщини намагається усіляко сприяти розвитку спорту в місті та області, адже керівництво розуміє, що ведення здорового способу життя є першочерговим для підтримання сильної та здорової нації. Звичайно, ми розуміємо, що не кожному спортсменові судилося вийти на перші щаблі – стати чемпіонами, переможцями. Та збереження й підтримання здорового способу життя серед молодих та старших поколінь в подальшому відіграє неабияку роль для підтримання цілісної нації».

Про важливість спортивних здобутків краю, проведення спортивних заходів, підтримку дитячого спорту говорив у своєму виступі і заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Юрик. «Героїв потрібно знати в обличчя, і ми всіляко намагаємося популяризувати наших спортсменів. Сьогодні також Тернопільщина веде серйозну роботу в напрямі розвитку спортивної галузі. Зокрема, за останні два роки ми суттєво покращили спортивну інфраструктуру. В області будуються спортивні футбольні майданчики зі штучним покриттям, яких цього року вже буде близько 20-ти. Будуються великі проекти такі як Водна арена, спортивні комплекси. Суттєво покращується й спортивний інвентар. Утім, ми не будемо на цьому зупинятися. Адже спорт для нас – це пріоритетний напрям розвитку, який однозначно повинен динамічно розвиватися і ніколи не зупинятися на досягнутому. І це, власне, своїм прикладом демонструють спортсмени», – підкреслив Юрій Юрик.

А начальник управління фізичної культури та спорту – організатора заходу – Віктор Мацикур наголосив, що сьогоднішнє нагородження є визначною подією спортивного року Тернопільщини. «Приємно зауважити, що в області щороку збільшується кількість чемпіонів як Всеукраїнського, так і європейського та світового рівнів. Сподіваюся, що ми й надалі працюватимемо у цьому ж напрямі і лише покращуватимемо та примножуватимемо здобутки нашої області, адже всі ресурси для цього є», – підкреслив Віктор Мацикур.

Особливою сторінкою дійства стало вручення державних нагород. Ще у вересні 2017 року, відповідно до Указу Президента України, орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня було нагороджено чемпіонку ХХІІІ Літніх Дефлімпійських Ігор Марію Корнійчук, а в грудні – орденом «За заслуги» ІІІ ступеня відзначено Леона Уруського – тренера Марії Корнійчук. Відтак урочисте вручення цих почесних нагород, яке провели заступник голови ОДА Юрій Юрик, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, заступник голови Любомир Крупа, відкрило церемонію вшанування спортивних лауреатів.

А ці почесні звання отримали: в номінації «Найкращий спортсмен року» – Дмитро Підручний (майстер спорту України міжнародного класу з біатлону (5 місце чемпіонату світу з біатлону (змішана естафета), Андрій Антонюк (майстер спорту України міжнародного класу з греко-римської боротьби, бронзовий призер чемпіонату світу серед молоді до 23 років, бронзовий призер чемпіонату Європи серед молоді до 23 років) та Віталій Гринів (майстер спорту України міжнародного класу з велосипедного спорту, бронзовий призер чемпіонату Європи з велосипедного спорту-треку), в номінації «Найкраща спортсменка року» – Марія Хлян (майстер спорту України міжнародного класу з важкої атлетики, срібна призерка чемпіонату Європи з важкої атлетики серед дорослих), Наталія Стребкова (майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики, срібна призерка чемпіонату Європи з легкої атлетики серед молоді) та Анастасія Меркушина (заслужений майстер спорту України з біатлону, срібна призера чемпіонату світу з біатлону (естафета).

Лауреатами в номінації «Разом з олімпійцями» стали майстер спорту України з пауерліфтингу Анастасія Наконечна (срібна призерка чемпіонату Європи з пауерліфтингу), кандидат у майстри спорту України з кікбоксингу Максим Грейцар (чемпіон Європи з кікбоксінгу серед молоді), кандидат у майстри спорту України з армспорту Олег Петренко (чемпіон світу з армспорту).

В номінації «Сильні духом» звання лауреатів здобули Іван Шкварло (заслужений майстер спорту України з футболу, чемпіон світу серед спортсменів з ДЦП з футболу), Тарас Радь (майстер спорту України міжнародного класу з біатлону, чемпіон світу з біатлону серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату), Марія Корнійчук (майстер спорту України, чемпіонка ХХІІІ літніх Дефлімпійських ігор з дзюдо).

Лауреатами в номінації «Олімпійські надії» стали Тарас Шевчук (майстер спорту України міжнародного класу з велосипедного спорту (трек), фіналіст чемпіонату Європи з велосипедного спорту(трек), Анастасія Бачинська (майстер спорту України зі спортивної гімнастики, фіналістка XIV літнього Європейського юнацького Олімпійського фестивалю), Віталій Труш (майстер спорту України з біатлону, срібний призер чемпіонату світу з літнього біатлону серед юніорів).

У номінації «Тренер року» цього року були відзначені ОЛЕГ МЕРКУШИН (тренер-викладач КУТОР ШВСМ з біатлону), ВІКТОР СИМІВ (заслужений тренер України з важкої атлетики, тренер Скалатської ДЮСШ), АНДРІЙ ТЕЛЕБАН (заслужений тренер України з боротьби греко-римської, директор Тернопільської ДЮСШ з греко-римської боротьби).

В номінації «Найкращий спортивний організатор» відзнаку отримав Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (директор Галина Федорович).

У номінації «Спортивна журналістика» було відзначено Віталія Поповича (головного редактора тижневика «Номер один») Юрія Лугового (ведучого програм суспільного радіо) та серед електронних ЗМІ – Інтернет-сайт Управління з фізичної культури і спроту (редактор сайту Олена Лайко).

Лауреатами в номінації «Меценат року» стали: СТЕПАН ТРОЯН, голова правління ВАТ «Микулинецький бровар»; БОГДАН ОЛІЙНИК, голова Федерації важкої атлетики Тернопільської області, фінансовий директор ТОВ «АГРО-МЛИН»; ПЕТРО ГАДЗ, голова наглядової ради ТзОВ «Бучачагрохлібпром», ПЕТРО ПЕЛЯК, голова фермерського господарства ТОВ «Вікторія-92».

Звання «Найкраща спортивна команда» здобув волейбольний клуб «Галичанка-ТНЕУ-Гадз» (4 місце чемпіонату України серед команд суперліги (жінки). Тренер команди Віктор Туркула.

Також на зібранні за високий професіоналізм, відданість справі, вагомий особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту подяками голови Тернопільської обласної ради були відзначені майстер спорту України на байдарках і каное Тетяна Єднак, кандидат в майстер спорту з боксу Олеся Крисюк, майстри спорту України міжнародного класу з велоспорту Тарас Шевчук та Владислав Щербань, тренер-викладач обласної ШВСМ з велоспорту Володимир Павелко, тренер викладач обласної ШВСМ з боксу Руслан Фірман. Вручали відзнаки голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук та його заступник Любомир Крупа.

Виступили на зібранні також директор обласної ШВСМ Олег Любінський та директор обласної ДЮСШ із зимових видів спорту Володимир Приймак.

Додамо також, що цьогорічні лауреати програми «Спортивна гордість Тернопілля» представляють такі навчальні заклади: Андрій Антонюк, Віталій Гринів, Максими Грейцар, Віталій Труш, Тарас Шевчук є студентами ТНЕУ, Марія Хлян є студенткою Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка, Анастасія Наконечна навчається у ТНТУ імені І. Пулюя, Тарас Радь – у ТНПУ імені В. Гнатюка, Анастасія Бачинська – учениця ТНВК «Школа-колегіум ім. Й. Сліпого».

Від admin