Після спалахів кору в регіонах України, журналіст і блогер Денис Казанський на своїй сторінці у Facebook розповів про суми штрафів у країнах ЄС для батьків, які не щеплюють власних дітей, і запропонував ввести таку практику в нашій країні.

«Чесно кажучи, не знав, що у нас в країні така плачевна ситуація зі щепленнями. Раніше я думав, що відмовляються щепити своїх дітей тільки якісь упоротые сектанти, але виявляється епідемія цього безумства поширюється з кожним роком все ширше. А слідом за нею ширяться і цілком реальні болячки – кір, поліомієліт.

Так скоро і віспа повернеться. Не розумію, чому ситуація настільки запущена. Моя позиція по відношенню до антипрививочникам дуже проста – ввести за відмову від щеплень штрафи і карати всіх, хто наражає дітей на небезпеку», – мовиться в повідомленні.

Він зазначає, що в ряді країн Євросоюзу вже карають за відсутність щеплень величезними штрафами.

«На Заході вже прийшли до такого висновку. Там стали вводити штрафи і навіть кримінальне покарання за відмову від вакцинації. У Франції якраз в минулому році, після спалаху кору, прийняли закон, згідно з яким мінімальний штраф за відсутність щеплень – 1500 євро, максимальний – 30 000 євро і два роки в’язниці.

У Німеччині за відмову від щеплень з 1 червня 2017 року ввели штраф 2500 євро.

«Для України розмір штрафів має бути менше, але їх все одно потрібно зробити відчутними. У перший раз, якщо батьки прострочили щеплення, можна обмежитися попередженням. Якщо ж і після цього дітей не прищепили – штраф 3, 5, 10 тисяч гривень. Держава зі свого боку, зрозуміло, має забезпечити доступність і наявність всіх необхідних вакцин», – зазначив він.

Джерело: korupciya.com

Від admin