Кишечник людини часто страждає від неправильного харчування, адже від цього з’являються нерегулярні випорожнення, здуття живота. Серйозні проблеми можуть виникати через зашлакованість кишечника. Як звільнити цей орган від шлаків – розповіли у Тернопільському обласному лабораторному центрі МОЗ України:  

«У кишечнику можуть накопичуватися і застоюватися продукти життєдіяльності, порушуючи його нормальну роботу і впливаючи на самопочуття і працездатність. Тому час від часу кишечник треба очищати. Що дає очищення кишечника?
У випадку правильно проведеної процедури з’являється відчуття легкості, знижується вага і приходить в норму самопочуття людини. Поліпшується апетит і сон, нормалізується стілець і травлення в цілому.
Але процедури повинні бути безпечними і максимально делікатними, щоб не завдавати сильного дискомфорту і при цьому добре очищати. Крім того, вони не повинні вибивати людину із загального ритму життя.
Процедуру очищення кишечника рекомендують проводити з 30 років, а іноді, при нездоровому способі життя, і раніше цього віку. Однак очищення кишечника при наявності хронічних захворювань вимагає консультації з лікарем, щоб не спровокувати загострення і не нашкодити організму. Для очищення кишечника зазвичай застосовуються засоби народної медицини і досить доступні методи.

1. Очищати кишечник можна висівками. За рахунок великого вмісту у висівках клітковини їх називають “віником” для кишечника. При додаванні води висівки сильно розбухають за рахунок клітковини, що не перетравлюється кишечником, і за рахунок збільшення обсягу стимулюють перистальтику. Це механічне подразнення стінок, що викликає позиви до спорожнення кишечника. Крім того, висівки надають ще і жовчогінний ефект, що додатково активує травлення, абсорбує токсини і виводять шлаки, продукти життєдіяльності мікробів і залишки гниючої їжі. Висівки доступні, вони продаються в аптеках і магазинах, недорогі і дуже прості для застосування. Застосовувати їх нескладно: тричі на день, приблизно за чверть години до прийому їжі, необхідно з’їсти дві столові ложки висівок, запиваючи їх достатньою кількістю води (від одної до двох склянок). Далі нічого додатково не потрібно. Не варто збільшувати обсяг висівок, шість ложок в день – це максимальна доза. Процедуру необхідно проводити протягом місяця, щодня, повторюючи таке місячне очищення щорічно.

2. Очищення кишечника особливо необхідно тим, хто страждає закрепами, і в такому випадку відмінно підійде склянка теплої негазованої води, яка п’ється вранці натщесерце, після чистки зубів. Цю процедуру необхідно проводити щодня, вона відмінно очищає кишечник.

3. Іншим поширеним методом очищення кишечника є столова ложка рослинної олії, також прийнята натщесерце, але її необхідно приймати щодня. Регулярність – запорука ефективності цього методу.

4. Ще один засіб для легкого очищення кишечника – це склянка теплого розсолу від квашеної капусти: його приймають натщесерце, за годину до їжі або вранці.

5. Крім того, в очищенні кишечника відмінно допомагає настій, приготований з половини літра талої води і двох склянок промитого сушеного чорносливу. Чорнослив заливають водою і дають настоятися, віджимають. Отриманий настій необхідно пити вранці натщесерце хоча б два тижні поспіль.

6. Відмінний очищаючий засіб для кишечника, який допомагає виводити шлаки і токсини – це сік картоплі. Необхідно півсклянки соку, який п’ється дрібними ковтками протягом половини доби.

7. Ще один нехитрий засіб очищення кишечника – це настій з насіння льону, яке продається в аптеках. Вам потрібна чайна ложка насіння, яку треба заварити крутим окропом в обсязі однієї склянки. Настоюють засіб близько 4-5 годин, отриману масу необхідно випити перед сном.

8. Відмінним засобом очищення кишечника від шлаків є молоко, виготовлене за особливим рецептом. Склянку його необхідно прокип’ятити і залишити на добу в теплі, періодично помішуючи, щоб вийшло ніжне кисле молоко (простокваша). У нього додається ложка рослинної олії, розмішуєтьтся і п’ється на ніч, вранці кишечник чиститься легко і без неприємних симптомів.

«Очисні» страви:

Є продукти, які природнім шляхом чистять кишечник і стимулюють перистальтику. Вони рятують від закрепів, а ще зв’язують токсини і шлаки і мають оздоровлюючий ефект. З них можна приготувати очищаючі “салати-щітки” і каші:

– Найефективнішим в очищенні кишечника варто назвати салат з 300 г капусти (білокачанної), 100 г сирої моркви, 100 г сирого буряка і 100 г селери. Капуста уже дрібно шинкується, всі решта компонентів подрібнюються на дрібній тертці, змішуються. Салат не солять, заправляють оливковою або гірчичною олією і їдять. Якщо ж у вас проблеми з кислотністю шлунка – капусту замінюють на квашену, а буряк можна відварити.

– Ще один “салат-щітка” складається з 2 яблук, відвареного буряка і зубчика часнику. Все подрібнюється на тертці, заправляється олією і споживається, як звичайний салат.

– Каша для очищення кишечника – півсклянки вівсяної крупи і півсклянки рису промивають і заливають 2,5 склянками води. Кашу варять до загустіння, їдять її без масла, в ідеалі – на сніданок і на вечерю. Приймають цю кашу 3 дні поспіль.

Ці страви виводять шлаки, залишки мікробів і частинки їжі, що скупчилися в окремих ділянках кишечника, делікатно відновлюють його слизову. Особливо корисні ці рецепти після застіль з великою кількістю їжі і алкоголю»,  – зазначає  заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Юрій Дементьєв.

Від admin