Україна вперше відзначає як державне свято Різдво за григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Свято у цей день відзначають в Україні, зокрема, приблизно 11 тисяч релігійних католицьких і протестантських громад.

Як твердять автори закону, вони становлять майже третину від усіх релігійних організацій України. Але, на думку історика та етнолога Анатолія Момрика, вже за два-три роки більшість українців святкуватиме Різдво згідно з новим календарем. При цьому він прогнозує, що це свято перестане мати релігійний характер, бо на це націлена вся світова комерційна індустрія.

 

Більше про традиції…

Різдво для католиків та протестантів є особливим і найважливішим релігійним святом. Напередодні Різдва люди дотримуються Адвенту – часу в очікуванні свята, коли люди особливо приділяють увагу духовному життю, дехто, за бажанням, дотримується посту. Свято об’єднує навколо усю родину, яка з трепетом прикрашає домівку до Різдва – це символізує віру і шанування Ісуса.

Серед символів цього свята особливе місце займає ялинка, а також – різдвяний вінок, омела, солома та подарунки.

Ввечері 24 грудня, коли на небі з’являється перша зірка, родини збираються на Святу Вечерю з пісних страв: риби, оплаток (пісний хліб), фруктів, горіхів та іншого. Перед початком трапези глава сім’ї читає уривок з Євангелія, родина співає першу коляду, потім усі переломлюють різдвяний хліб — оплаток. Після вечері родина збирається до храму – на Месу Надвечір’я Різдва, яка символізує єдність Отця і Сина.

Меса розпочинається, переважно, опівночі. Під час неї священик кладе у різдвяний вертеп фігурку немовляти Ісуса. Друга святкова меса відбувається на світанку і символізує час появи на світ нового життя з утроби матері. А третя меса, яка відправляється вдень, доносить символ народження Ісуса у серця всіх віруючих.

25 грудня подається святкова їжа.  Головною стравою столу у більшості католиків і протестантів є запечена індичка, качка, свинина та інше. А також 25 грудня усі шукають подарунків від Санта Клауса (англ. версія Святого Миколая).

903037_2012170

Від admin