ІІ Всеукраїнський форум «КіноХвиля» тривав у Тернополі з 17 до 19 грудня. Цьогоріч він відбувався під девізом «Кінопрорив». Це гасло було невипадковим, адже після двадцяти років занепаду український кінематограф починає відроджуватись. І то вельми стрімко, – пише «TeNews».

У 2017 році, до прикладу, знято 27 фільмів, які отримали фінансування з держбюджету. В 2018-му планується випустити не менше. Цьогоріч за кінопремію «Оскар» змагались одразу три стрічки, до виробництва яких має відношення Україна: «Іній», «Межа» та «Рівень чорного». І це, насправді, є своєрідним кінопроривом. До речі, усі ці фільми були показані в рамках форуму.

Дуже приємно та знаково те, що підсумки цього особливого, 2017-го кінематографічного року, було підбито саме у Тернополі, під час «КінХвилі». Так, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко зазначив, що Тернопіль посів особливе місце у розвитку й популяризації українського кіномистецтва. Завдяки Тернопільській кінокомісії, яку очолює Леонід Бицюра, місто й область накрила справжнісінька хвиля українського кінематографу! За рік у Тернополі знято стільки ж фільмів, скільки від часу незалежності до 2016-го загалом! Хіба це не своєрідний кінопрорив?

Загалом, участь у ІІ Всеукраїнському форумі «КіноХвиля» цьогоріч взяли понад півсотні відомих українських режисерів, акторів, продюсерів, кінознавців. У рамках форуму відбулись майстер-класи Наталії Васько, Віктора Андрієнко, Вікторії Трофіменко, Пилипа Іллєнка, презентації книг, а також кастинги для бажаючих зніматись у кінострічках.

А відкрив форум допрем’єрний показ кінострічки, знятої у Тернополі. На короткометражний фільм «Поза зоною» молодого та перспективного кінорежисера Нікона Романченка тернополяни чекали з нетерпінням, адже стали його частиною.

До речі, про те, як знімалось «Поза зоною» та й які кіноподії впродовж року відбулись у Тернополі тепер можна дізнатись із кінострічки на тролейбусі, що з 19 грудня курсує містом. «Кінотролейбус твоєї Мрії» створено за ініціативи Тернопільської кінокомісії та за підтримки Агрохолдингу «Мрія». Саме завдяки «Мрії» мрії багатьох тернополян зніматись у кіно стануть реальність, адже раз на місяць салон тролейбуса перетворюватиметься на імпровізований знімальний майданчик. Сумувати пасажирам кінотролейбуса точно не доведеться, адже на моніторі демонструватимуться уривки нових й старі українські кінострічки, трейлери, цікаві новини з галузі кіномистцетва. А з інформаційних довідок у салоні можна буде дізнатись чимало цікавого з історії зарубіжного та українського кіно.

kinotroleybus_mriya

До слова, «Кінотролейбус твоєї Мрії» – не перший спільний проект Тернопільської кінокомісії, Творчого об’єднання «КіноХвиля» та Агрохолдингу «Мрія». Компанія є надійним партнером в організації усіх кіномистецьких подій міста та всіляко сприяє популяризації українського кіно на теренах Тернопільщини. Так, у 2017-му за підтримки Агрохолдингу «Мрія» відбулись І Всеукраїнський фестиваль дитячого кіно, анімації і телебачення «Кінохвилька», «День дива», «День української анімації», а також ІІ Всеукраїнський форум «КіноХвиля». А вже у 2018-му саме завдяки Агрохолдингу «Мрія» в рамках проекту Тернопільської кінокомісії «КіноЛекторії» нове українське кіно зможуть переглянути мешканці найвіддаленіших куточків Тернопільщини!

Від admin