13 грудня у міській раді Тернополя повідомили добру новину. Питання відшкодування вартості відвідування дитсадків Тернополя іногородніми майже вирішене. Мерії вдалося домовитися з керівниками ОТГ та Тернопільського району щодо питання про відшкодування вартості відвідування тернопільських позашкільних та дошкільних навчальних закладів дітьми не з Тернополя. І в той момент, коли вже запрацювала «дорожня карта» з вирішення проблеми, голова Тернопільської районної ради зробив несподівану заяву, – пише «Бізнес Компаньйон».

До історії питання

Впродовж двох тижнів у Тернополі працювала робоча група щодо відшкодування вартості відвідування тернопільських позашкільних та дошкільних навчальних закладів іногородніми дітьми, до якої входили працівники міської ради, Тернопільського району та ОТГ. Під час роботи була окреслена «дорожня карта» з вирішення даної проблеми.

Загалом позашкільні та дошкільні навчальні заклади відвідує 1538 іногородніх дітей. З них 674 – це діти з переліку тих пільгових категорій, яких міська рада Тернополя урівняла в правах з дітьми, які зареєстровані у місті. Це діти працівників міських комунальних установ та закладів, підприємців, які сплачують податки у Тернополі, учасників АТО. Відтак вони за відвідування позашкільних та дошкільних навчальних закладів у Тернополі сплачувати не будуть.

Ще 130 дітей батьки вже зареєстрували у Тернополі.

Також домовлено, що з головами Байківецької та Великогаївської громад, з яких 71 дитина відвідує тернопільські дитсадки та позашкільні навчальні заклади, буде підписано договір про міжбюджетні трансфери.

Залишається питання лише щодо 303 дітей – жителів Тернопільського району. Тут керівництво Тернопільського району заявило, що вони самостійно будуть проводити роботу з батьками цих дітей, щоб ці діти відвідували районні дитсадки. А у випадку, якщо батьки категорично відмовляться, тоді районний бюджет буде виділяти кошти Тернополю. Як кажуть процес пішов.

«Візьми і зроби» по-тернопільськи

Однак голова Тернопільської районної ради Андрій Галайко, який представляє партію «Самопоміч», заявив, що Тернопільський район не отримував додаткових коштів на дітей, тому не буде перераховувати кошти у бюджет Тернополя за навчання своїх дітей у тернопільських дошкільних навчальних закладах. А цифри це немалі – 360 тисяч гривень на місяць. В рік ця сума становитиме більше чотирьох мільйонів гривень, і витратити їх місто могло б, скажімо, на ремонт 5-7 дворів тернопільських багатоповерхівок.

Варто зауважити, що саме «Самопоміч» була одним з ініціаторів процесу децентралізації. З гаслом сильних громад у результаті децентралізації партія йшла на місцеві вибори. Народні депутати від «Самопомочі» голосували всі закони щодо впровадження децентралізації. В тому числі й за оновлений Бюджетний кодекс та зміни до закону України «Про місцеве самоврядування». Цей закон передбачає, що органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечувати освітні послуги. Якщо вони не в змозі цього зробити на своїй території, то повинні укласти трансферну угоду з громадою того населеного пункту, де навчаються діти.

Гроші на дітей є

Треба додати також, що в рамках децентралізації держава передала в місцеві бюджети 60 відсотків податку на доходи осіб, весь єдиний податок підприємців, податок на землю та нерухомість. Більше того, Тернопільський район отримує так звану базову дотацію. Тобто, держава з центрального бюджету перераховує кошти тим районам, бюджет яких найменший. Спостерігається вирівнювання бюджетів. Це відбувається для того, щоб «бідні» райони не заявляли про відсутність коштів на захищені соціальні статті. У тому числі й на освітні послуги для своїх громадян.

Микола Савченко

Від admin