Попри голосні заяви та публічне піклування про дітей з довколишніх сіл, районні чиновники, очевидно, вирішили почекати до наступного року та зекономити кошти. Довколишні до Тернополя громади досі не підписали угоди про міжбюджетні розрахунки з містом. Ці угоди мали б фінансово забезпечити право іногородніх дітей на безкоштовний садок, – пише “Місто”.Конституція і закони гарантують права і накладають обов’язки

У місті не вщухають дискусії навколо забезпечення права дітей відвідувати дитячий садок. Такі права, справді, гарантовані Конституцією. Разом з тим Основний закон вимагає діяти виключно в рамках законів. Тобто Конституція гарантує права, але одночасно накладає обов’язки. Однак, схоже, що про цей принцип забули районні чиновники та голови довколишніх ОТГ.

Що ж говорить закон? У рамках реформи з децентралізації відбулося кілька знакових змін. З одного боку місцевим громадам передають більше повноважень, а з іншого — перекладають на них і додаткові зобов’язання, зокрема й з утримання дитячих садочків. Бюджетний кодекс, ЗУ «Про місцеве самоврядування» чітко передбачають, що усі повноваження мають бути забезпечені фінансовим ресурсом, бо в економіці не працює нічого, якщо на це немає коштів. Стаття 140 Конституції змушує голів територіальних громад, включно з міським головою Тернополя, діяти у рамках закону. «Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи», – стверджує головний документ країни.  Таким чином, усі міські голови повинні діяти виключно у рамках нового законодавства про децентралізацію, бо інакше їм загрожує кримінал вже за порушення посадових обов’язків. Це стосується і норм, які зобов’язують голову, передусім, забезпечувати нормальний рівень послуг своєї громади.

Піклуватися про членів своєї громади — це обов’язок, а не бажання керівника громади. Логіка реформи децентралізації проста — вчіться рахувати ваші гроші і розумно їх витрачати. В рамках реформи, крім збільшення податків, які йдуть до місцевого бюджету, передали і частину видатків. Поки ще не проведено повністю податкову децентралізацію, яка б зробила громади самодостатніми. Держава видає різного виду доплати (субвенції та дотації) тим громадам, яким бракує власних коштів. Цю дотацію можна використати, наприклад, на оплату садочка. Адже усі діти, які живуть у районі і довколишніх селах, пораховані, і, за законом, на них у районному бюджеті та бюджетах відповідних селищ та сіл мали б передбачити гроші. Це обов’язок депутатів, селищних голів та районного керівництва.

Депутати і мер переконані, що батьки не повинні платити

Тернопільська міська рада та міський голова Тернополя Сергій Надал неодноразово зверталися до голів навколишніх ОТГ, до голови Тернопільської районної ради та Тернопільської РДА з проханням укласти з містом угоду про міжбюджетні розрахунки. Суть угоди проста. Якщо, наприклад, десять дітей з району відвідують садочок у Тернополі, то з бюджету відповідного населеного пункту перераховують кошти за цих дітей до бюджету Тернополя. Адже ці кошти, за законом, мають бути закладені у бюджет населеного пункту, де зареєстрована дитина. На сьогодні майже тисяча маленьких тернополян стоять у черзі на садочок. У той же час, у садочки ходить майже 700 дітей з довколишніх сіл. Міський виконком робить все, щоб збільшити кількість місць у дошкільних закладах. Наприклад, лише на відкриття нових груп потрібно близько 5 млн. грн. Міський голова Тернополя і депутати ТМР не раз наголошували — батьки не повинні платити за садок. Адже на це мають бути закладені кошти у районному бюджеті і у бюджетах відповідних територіальних громад. Просто ці гроші потрібно перерахувати до бюджету Тернополя. Для цього треба укласти угоду.

Про це йшлося під час останньої сесії 30 листопада, де практично весь депутатський корпус і міський голова підтримали вже чергове звернення до керівництва району та відповідних довколишніх тергромад з проханням провести спільне засідання і укласти угоди з містом Тернополем та передбачити на 2018 рік фінансування на дітей.

Район і ОТГ хочуть «виїхати» за рахунок батьків?

6 грудня відбулася зустріч очільника Тернополя Сергія Надала з керівником Тернопільської РДА Олександром Похилим, головами Байковецької та Великогаївської громад щодо виконання рішення «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органам місцевого самоврядування) у сфері надання послуг». Цим рішенням передбачається, що ОТГ та районна рада повинні укласти договір про міжбюджетний трансферт з Тернопільською міською радою щодо відшкодування вартості перебування кожної іногородньої дитини у дошкільних та позашкільних навчальних закладах Тернополя. Оскільки ці витрати для бюджету міста становлять понад 20 млн. грн. у рік.

Міський голова Тернополя Сергій Надал наголосив, що проблема не повинна вирішуватися за рахунок батьків. Це питання розрахунків між бюджетами. Голови тергромад погодилися з очільником Тернополя і задекларували намір відшкодувати вартість перебування дітей у дитячих дошкільких та позашкільних навчальних закладах. Більше того, місто пішло назустріч і розглядає можливість, щоб дошкільні та позашкільні навчальні заклади Тернополя безкоштовно відвідували діти працівників комунальних установ та закладів Тернополя, а також підприємців, які зареєстровані та сплачують податки у нашому місті. На цьому наголосив Сергій Надал. Створена робоча група, яка до кінця грудня має напрацювати та підписати усі угоди.

Тепер «м’яч на полі» чиновників району та довколишніх тергромад. Проте вони чомусь не поспішають з виконанням рішення. Окремі представники району через ЗМІ навіть намагаються розпалити конфлікт між тернополянами і жителями навколишніх громад. Складається враження, що районні чиновники вже знайшли застосування «грошам на дітей», і тепер знову хочуть перекласти відповідальність на батьків.

 

Від admin