«Для Тернопільської області надзвичайно важливою є співпраця з Республікою Польща. Саме тому, приємно констатувати, що, крім відносин між воєводствами та регіоном, є ще й практичні речі, які реалізовуються на Тернопільщині», – зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час огляду державного навчального закладу «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою підготовкою». Як повідомляє прес-служба ОДА, нещодавно у Тернополі відкрили Регіональний центр підтримки підприємництва в рамках програми польської допомоги.

Ще одним спільним проектом став комплекс з обігріву приміщення та води для військового коледжу у Збаражі, що дозволить забезпечити потребу у гарячій воді цілодобово. Здійснено це завдяки підтримці Міністерства закордонних справ Польщі в рамках програми «Польська допомога» реалізували проект «Школа доброї енергії».

barna-zbar-koledzh-12-2017-1

«Це достатньо цікавий проект, тому я вдячний його ініціаторові – виконавчому директорові Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України. Тернопільщина – одна з небагатьох областей, яка потрапила під програму польської допомоги і ми відзначаємо в цьому процесі й важливу участь Міністерства закордонних справ Республіки Польща», – акцентував Степан Барна.

Водночас, він поінформував, що цей крок дозволить не лише забезпечити теплою водою гуртожиток, в якому встановлено 15 сонячних колекторів підігріву води за рахунок сонячної енергії, а й їдальню, де встановлено 5 сонячних колекторів. «Я сподіваюся, що це створить певні комфортні умови для тих, хто тут навчається та працює. А наше завдання з боку держави – максимально допомогти в плані створення умов, і ми готові забезпечити співфінансування, зокрема, в частині заміни вікон, дверей і утеплення фасаду», – зауважив голова ОДА.

barna-zbar-koledzh-12-2017-2

У свою чергу, як повідомив виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак, виконавцями проекту є польська Фундація «INNOWATIS» спільно з Тернопільським регіональним відділенням Асоціації міст України. Ще одним партнером є Командитне товариство «HEWALEX», яке встановило всі 20 сонячних колекторів.

«Проект тривав з травня до листопада 2017 року. Його вартість – близько двох мільйонів гривень, і це перший проект в Україні, реалізований у закладі профтехосвіти. Надалі сподіваємося, що Міністерство закордонних справ Республіки Польща підтримає нас з ідеєю продовження проекту і поширення його на інші навчальні заклади профтехосвіти в Україні. Ці колектори забезпечують потребу гарячої води як у зимовий період, так і у літній, що цілком задовольняє потребу коледжу. Після встановлення цих колекторів очікуємо ще й економію електроенергії у порядку 700-1000 кВт у місяць», – підсумував Ігор Гірчак.

barna-zbar-koledzh-12-2017-3

Від admin