На сучасному етапі, коли відбуваються кардинальні перетворення в соціально-економічному та адміністративно-територіальному устрої нашої держави, одним з актуальних питань є функціонування та розвиток бібліотечних закладів області в нових умовах. Засоби та методи адаптації бібліотек для дітей в реаліях новоутворених громад обговорювали під час щорічного семінару-практикуму для завідуючих бібліотеками для дітей області «Бібліотека і громада: шляхи взаємодії, очікувані результати».

Відкривала семінар директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька, доповідь якої була присвячена нормативно-правовому регулюванню у сфері діяльності бібліотек. Звертаючись до актуальних питань сьогодення, Надія Семенівна закликала колег до активної співпраці з місцевими громадами, активізації бібліотек щодо пошуку грантів, які відкривають можливість додаткового фінансування, сприяють налагодженню співпраці з громадами, а також безпосередньо з представниками державних органів.

Про те, які напрями роботи бібліотек для дітей мають бути пріоритетними для сучасного працівника книгозбірні в 2018 році, розповіла учасникам семінару заступник директора з наукової роботи – Надія Чайківська. На прикладі діяльності Тернопільської обласної бібліотеки для дітей, яка успішно реалізовує проект «Файне єднає» та програму «ПОЛіС», було надано ряд практичних рекомендацій щодо втілення у життя навіть найсміливіших ідей бібліотеки у інтеграції в сучасний інформаційний простір.

Досвід закордонних книгозбірень, їх трансформація в сучасні інформаційно-культурні осередки, які мають усі ресурси для задоволення потреб сучасного читача, презентувала у своєму виступі завідувач науково- методичного відділу – Тетяна Хованець. Бібліотекарям було продемонстровано цікаву відео-презентацію про роль книги і читання в сучасному суспільстві, незвичні, але доволі ефективні засоби залучення до читання, які практикують в бібліотеках таких європейських країнах, як Німеччина, Польща, а також США.

З особливостями систематизації документів в умовах впровадження універсальної десяткової класифікації (УДК), присутніх ознайомила завідувач відділу комплектування і обробки літератури Тетяна Шеховцова.

Під час круглого столу найактивніші учасники семінару-практикуму ділились першими досягненнями в сфері співпраці бібліотек з місцевими громадами, пропонували власні оригінальні ідеї трансформації бібліотечного простору на благо та користь громаді і особливо – дітям.

 

imgonline-com-ua-Compressed-AI3oQnuaYxMkУляна Пилипчук – працівник

Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

Від admin