У сучасному світу досить часто зустрічаються випадки, коли дівчатка-підлітки прагнучи стати схожими на топ-моделей, сідають на суворі, жахливі, шкідливі в їхньому віці дієти, при цьому практично перестаючи їсти. Подібні методи в середовищі підлітків називають «стежити за фігурою». Але що при цьому робити мамі підлітка? Як поводитися? Яку слід зайняти позицію? Важливо пам’ятати, що найголовніше правило у вихованні підлітків – будь-якою ціною необхідно зберегти довіру між жінкою та її донькою.

Якщо дочка-підліток марить фігурою моделі, кілька разів на день зважується і дивиться в дзеркало, щоб перевірити, наскільки вона покращала і наполегливо відмовляється від улюблених раніше страв – непотрібно поспішати її лаяти і карати – подібний метод неодмінно призведе прямо до протилежного бажаного ефекту. Психологи радять спробувати пережити складний період захоплення «моделями» і сісти на дієту разом з донькою.

Рекомендації психолога

• Потрібно брати активну участь у виборі дієти для дочки. Вона повинна бути різноманітною, збалансованою і враховувати всі аспекти правильного харчування.

• Важливо простежити, щоб меню дієти враховувало споживання білків, вуглеводів і жирів, інакше нешкідливий порив доведе дівчинку до виснаження.

• Якщо у виборі дієти дочка-підліток не довіряє своїй мамі, слід разом відвідати дієтолога, яким буде розроблена для дівчинки спеціальна, відповідна їй дієта.

• Бажання мати гарну фігуру може стати прекрасним приводом залучити дитину до занять спортом, танцями, фітнесом. І це зовсім не вимагає голодування від худнучого підлітка.

• Потрібно спробувати захопити дитину одним з цих занять, сходити разом з нею на перше тренування або дозволити доньці сходити одній, щоб вона вибрала вподобаний вид фізичної активності.

• Мама може подарувати доньці фотосесію у професійного фотографа. Нехай у дівчинки буде красиве «портфоліо». Можливо, це дозволить їй освідомити, наскільки вона красива, це підвищить її самооцінку і вона, можливо, відмовиться від ідеї схуднення.

• Для дівчаток-підлітків мрія бути моделлю – це, насамперед, бажання подобатися і звертати на себе увагу оточуючих і однолітків. Мамам потрібно пам’ятати, що в цей складний перехідний період будь-якій дівчинці потрібні материнське розуміння, участь і ненав’язлива порада.

• Не слід тиснути на неї. Якщо мама прийме новий спосіб життя дитини, то їй буде легше до всього ставитися, більше довіряти батькам. Вона не повинна перевіряти, що саме мама кладе в каструлю, оскільки вона домовилася з мамою їсти корисну і не жирну їжу. Вся сім’ї може почати їсти більше овочів, менше смаженого, солодкого.

• Якщо батькам поки важко обговорювати тему схуднення не підвищуючи тон, мама може знайти донечці книги про здорове харчування, де вона сама прочитає які жири “шкідливі”, які “корисні” і необхідні.

• Не слід ставитися до вибору дитини як до чогось, що необхідно вилікувати. Батьки повинні зрозуміти її інтереси і смаки, поцікавитися молодіжною модою, провести спільний шопінг. А головне – прислухатися до думки дитини, проявляючи непідробний інтерес до її життя і занять.

Від admin