Кожен хоча б раз в житті пив воду з джерела. За старих часів існувало повір’я, що, напившись джерельної води людина здатна почерпнути силу самої землі. Справжня джерельна вода зарекомендувала себе як вода, що володіє цілющими властивостями. Така вода дарує нам чисту енергію самої природи, адже природна фільтрація шарами ґрунту дозволяє їй повністю зберегти свої природні властивості, джерельна вода насичена киснем, її не треба піддавати кип’ятінню, вона “жива”.

Не варто забувати, що джерела мають величезне значення для підтримання водного балансу річок, відіграють важливу роль у формуванні гідрологічного режиму регіону.

Зважаючи на значну водорегуляторну, еколого-освітню та господарську роль джерел, протягом останніх років багатьом з них на території області надано статус гідрологічних пам’яток природи місцевого значення. Серед них: ,,Джерело Пресвятої Богородиці”, що при в’їзді у с. Озерна Зборівського району, ,,Джерело Пресвятої Трійці” у смт Велика Березовиця Тернопільського району, ,,Джерело ,,Корито” у м. Кременець, ,,Вишгородське джерело” у с. Вишгородок Лановецького району, ,,Дідова криниця” у с. Прошова Тернопільського району, ,,Джерело в урочищі ,,Бровар” у с. Броварі Бучацького району, ,,Джерело Дзюрудло” та ,,Джерело Прало” у с. Джурин Чортківського району, ,,Джерело Безодня” та ,,Джерело ,,В загороді” на території Чернелево-Руської сільської ради Тернопільського району, ряд інших. В цілому в області віднесено до природно-заповідного фонду понад 55 джерел, на розгляді в управлінні перебувають ще біля 25 пропозицій від органів місцевого самоврядування, громадських організацій, жителів сіл про заповідання джерел.

Відрадно те, що жителі населених пунктів самі звертаються до управління з клопотаннями про надання джерелам статусу гідрологічних пам’яток природи. Так, в обласній раді перебувають матеріали про оголошення гідрологічною пам’яткою природи ,,Джерело Божої любові” джерела у с. Кип’ячка Тернопільського району за поданням жительки цього села Чорнописької Н.М.

На жаль, не всі громадяни та органи місцевого самоврядування з розумінням відносяться до охорони природних ресурсів рідного краю, у тому числі джерел. Так, управлінням екології та природних ресурсів облдержадміністрації спільно з науковими співробітниками національного природного парку ,,Кременецькі гори” обстежено джерело питної води у с. Жолоби Кременецького району. Вода джерела чиста, прохолодна, має добрі смакові якості. Біля джерела здійснено каптажні роботи, змонтовано водозбірник, встановлено трубу, з якої вода витікає у жолоб. Місцеві жителі посвячують біля джерела воду на Водохреще.

Зважаючи на значну природоохоронну, водорегуляторну, еколого-освітню, історико-культурну, господарську та естетичну цінність джерела Жолобівській сільській раді було запропоновано погодити віднесення даного джерела до природно-заповідного фонду. Проте рішенням Жолобівської сільської ради від 13 липня 2017 року №268 відмовлено в організації гідрологічної пам’ятки природи ,,Джерело в Жолобах”.

Така позиція місцевих депутатів іде в розріз з державною екологічною політикою, зокрема в частині охорони і збереження джерел особливо в умовах глобальних кліматичних змін і настання періоду маловоддя. Адже виходи на поверхню підземних водоносних горизонтів є джерелами чистої питної прісної води для місцевих жителів, що підтверджується в останні досить спекотні роки. Такі джерела підлягають особливій охороні, їм першочергово надається статус об’єктів природно-заповідного фонду.

Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації продовжує роботу щодо виявлення і заповідання потужних джерел на території області. Це важливо тому, що їх заповідання є особливо актуальним в умовах посилення техногенного навантаження на природне середовище.

Від admin