Забарвлений у ніжно рожевий колір, жовтень місяць вже понад 15 років у всьому світі знаменується багатотисячними жіночими пробігами, пішими ходами, безкоштовними обстеженнями, підсвіченими у рожевий колір будівлями та пам’ятками архітектури з метою привернути увагу до важливості діагностики раку молочної залози на ранніх стадіях та зібрати кошти для підтримки людей, що постраждали від наслідків хвороби.

«Існує близько 80 факторів, які можуть спровокувати виникнення раку молочної залози. Не робіть помилок у способі свого життя  − виконуйте 8 основних правил профілактики раку молочної залози», − радить Микола Міненко, завідувач відділом мамології клініки ISIDA, лікар-мамолог.

Правило 1: Тримайте стрес під контролем. 

Бережіть себе від стресу, намагайтеся мінімізувати його присутність у своєму житті. Не виходить? Обставини поки що сильніші? Освоюйте техніки психологічного розвантаження, навчіться «розчиняти» гормони стресу в позитивних емоціях.

Правило 2: Регулярні візити та обстеження у гінеколога та мамолога. 

Відвідуйте гінеколога, як мінімум, один раз на рік у разі відсутності гінекологічної патології. А якщо вона є  − то частіше. Регулярний гінекологічний скринінг  − не розкіш, а необхідність.

Правило 3: Турбота про здоров’я ендокринної системи. 

Щоб уберегти себе від раку грудей, не відкладайте візит до лікаря при перших симптомах хвороби будь-якого з органів гормональної системи. Жителям Києва особливо уважними потрібно бути до здоров’я щитовидної залози.

Правило 4 : Харчуйтесь правильно. 

Додавайте в раціон більше овочів і фруктів, а ось любов до кави і шоколаду (а також шкідливі звички) потрібно тримати під контролем.

Правило 5: Любіть спорт, стежте за вагою. 

Знайдіть для себе оптимальний вид фізичних навантажень. Плавання, біг, йога, пілатес і ще кілька десятків видів фітнес-навантаження на ваш вибір.

Правило 6: Вибирайте «правильний» бюстгальтер. 

Не шкодуйте часу на ретельний вибір бюстгальтера. Помилилися? Без жалю відмовляйтеся від цієї білизни заради свого здоров’я.

Правило 7: Оберігайте молочну залозу від стресових ситуацій.

Порада: якщо зі здоров’ям ваших грудей протягом життя виникали навіть невеликі проблеми (лактостаз, невеликі травми), обов’язково проконсультуйтеся з лікарем з приводу будь-яких косметичних процедур, які стосуються грудей, загартовування і т.д.

Правило 8: Самообстеження.

Порада: регулярно (щомісяця) проводити самообстеження грудей. Але навіть якщо ви не знаходите патологічних змін, все-таки раз на рік робіть за призначенням мамолога УЗД молочної залози. А в 40-50 років, крім базового обстеження, раз на два роки необхідно робити ще і мамографію, оскільки контроль над станом молочних залоз у такому віці особливо важливий. Пам’ятайте: виявлений на ранніх стадіях рак молочної залози виліковується приблизно в 96% випадків.

Від admin