У приміщенні Тернопільської ОДПІ відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку – «гаряча» лінія. На запитання додзвонювачів відповідала головний державний інспектор відділу організації роботи ЦОП та надання адміністративних послуг Тернопільської ОДПІ Галина Оленин.

До уваги читачів актуальніші питання проведеного заходу.

Я керівник громадської організації. Чи правда, що за 2017 рік неприбуткові організації будуть подавати до податкової інспекції ще й фінансову звітність?

Так, це правда. 20 червня 2017 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.04.2017 N 469 «Про затвердження змін до форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації»

У порівнянні з попередньою формою Звіту, нова форма передбачає лише два звітні (податкові) періоди: рік та місяць.

Починаючи з 2017 року неприбутковими підприємствами, установами та організаціями разом зі Звітом про використання доходів неприбуткової організації обов’язково слід подавати до податкової інспекції і річну фінансову звітність, яка є додатком та невіддільною частиною такого Звіту.

 

Мене цікавить, які форми звітності змінено в цьому році? Я підприємець і одночасно є бухгалтером на фірмі.

У 2017 році затверджено такі нові форми податкових декларацій та звітів:

– податкову декларацію з податку на прибуток підприємств;

– податкову декларацію екологічного податку;

– податкову декларацію з рентної плати;

– декларацію платника єдиного податку;

– звіт про використання доходів неприбуткової організації;

– податкову декларацію з податку на прибуток підприємств.

 

А звітність за формою № 1ДФ не змінили?

Ні, форма податкового розрахунку сум доходу, нарахованого на користь фізичних осіб і сум утриманого з них податку (форма № 1 ДФ) змін не зазнала. Його слід подавати за формою, затвердженою Наказом Мінфіну №4 від 13.01.2015 р.

 

За якою формою звітувати підприємцям платникам єдиного податку за ІІІ квартал 2017 року?

Ви, мабуть, платник третьої групи, оскільки вони звітують щоквартально.

Наказ Мінфіну від 17.03.2017 р. № 369, оновив звітність для платників єдиного податку як фізичних так і юридичних осіб.

Відповідно до норм Податкового кодексу. оновлені форми декларацій використовуватимуться платниками єдиного податку третьої групи для складання звітності за 9 місяців 2017 року, а платниками першої та другої груп – для складання звітності за 2017 рік – з 1 січня 2018 року.

 

А яку декларацію подавати «єдиннику», якщо він хоче виправити попередній звітний період?

Для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні (податкові) періоди, уточнюючу декларацію потрібно подавати вже за новою формою, починаючи з 1 жовтня 2017 року.

 

 

Підприємець на загальній системі оподаткування, звітує один раз на рік. Але в жовтні потрібно подати до банку довідку про доходи за три квартали 2017 року. Як бути? Чи прийме податкова інспекція квартальну, чи вірніше, за 9 місяців, декларацію?

Так, справді, стаття 177 Податкового кодексу України передбачає, що фізичні особи-підприємці подають податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року.

Однак, у разі необхідності отримання довідки про доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, за інший період, ніж календарний рік, фізична особа підприємець – на загальній системі оподаткування має право подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за інший, ніж річний податковий звітний період. Тобто, підприємець на загальній системі оподаткування має право подати квартальну податкову декларацію.

При цьому, така квартальна податкова декларація не звільняє підприємця від обов’язку подання податкової декларації за результатами календарного року, та не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання.

Податкова інспекція видає довідку про доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, не пізніше п’ятнадцяти днів з дня отримання заяви.

Від admin