Є кілька тем, на яких дуже легко рекламуватися депутатам. Серед них, зокрема, такі, як сміття, забудова парків та ще кілька резонансних. Як стверджує «Часопис», саме так вийшло і зі скандалом щодо будівництва у парку Національного Відродження ,що розгорівся останніми днями.   А розпочалось все ще в квітні 2014 року, коли на вул. 15 Квітня стартували підготовчі роботи для будівництва готелю. Дана земельна ділянка, де буде зведений готель, не знаходиться у межах парку і є заасфальтованою площадкою. Будівельні роботи там виконує комунальне підприємство «Тернопільбудінвестзамовник» за кошти інвестора, а відповідні дозвільні документи на проведення будівельних робіт були оформлені ще наприкінці 2012 року.

zabud-1 zabud-2

Так, рішенням сесії від 20 грудня 2012 року був затверджений проект щодо відведення земельної ділянки площею 0,6 га під будівництво готелю із закладом харчування.

Ось текст рішення сесії:

6/27/99 від 20.12.2012 року

Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,6000га під будівництво готелю з закладом громадського харчування за адресою вул. 15 Квітня КП фірмі «Тернопільбудінвестзамовник» Тернопільської міської ради

Розглянувши звернення комунального підприємства фірми “Тернопільбудінвестзамовник” Тернопільської міської ради, керуючись ст.12,92,123 Земельного кодексу України, враховуючи висновки постійних комісій міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, з питань містобудування, міська рада ВИРІШИЛА:

1.Затвердити комунальному підприємству фірмі “Тернопільбудінвестзамовник” Тернопільської міської ради (ід.код ______________) проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки 0,6000га під будівництво готелю з закладом громадського харчування за адресою вул. 15 Квітня.

2.Надати в постійне користування комунальному підприємству фірмі «Тернопільбудінвестзамовник» Тернопільської міської ради (ід. код ______________) земельну ділянку площею 0,6000га під будівництво готелю з закладом громадського харчування за адресою вул. 15 Квітня.

3.Після проведення державної реєстрації державного акта на право постійного користування землею, віднести земельну ділянку, зазначену в п.2, до земель житлової та громадської забудови.

4.Зобов’язати комунальне підприємство фірму “Тернопільбудінвестзамовник” Тернопільської міської ради в місячний термін оформити право користування земельною ділянкою відповідною документацією.

Як поіменно голосували депутати, коли приймали рішення про будівництво готелю, докладно можна прочитати на сайті «Часопис».

Цьому рішенню передувало ще одне, яке було прийняте на двадцять п’ятій сесії Міської ради від 5 жовтня 2012 року Про затвердження проекту землеустрою щодо організації і встановлення меж території рекреаційного призначення – парку «Національного відродження».

zabud-3

zabud-4

Як видно з рішення, спірна ділянка не виводилась з меж парку. Тобто, ще на той час вона вже була відведена раніше. Спробуємо дослідити, що ж це за ділянка.

Ось що ми маємо на плані зонування території міста, датованому 2014 роком:

zabud-5

Ділянка знаходиться за межами парку, як і передбачено затвердженими межами. Є ще один документ, який теж наглядно демонструє, що ділянка до парку не має жодного відношення. Це генеральний план Тернополя від 2013 року. В розділі «Межі парків» можна знайти таку інформацію:

zabud-6

 

Є ще Історико-архітектурний опорний план міста Тернополя, на якому в розділах ландшафту і видового розкриття теж чітко видно, що ділянка 0,6 га парку не належить.

zabud-7

zabud-8

Але є ще один цікавий план від 2010 року. Цей план приймали, коли в Тернополі головував Роман Заставний, який і прийняв Генплан без чітких меж парків, 5 жовтня 2012 року були встановлені і проголосовані на сесії ТМР чіткі межі та площа парків. Ділянку окремо не виділяють. Тобто, якщо навіть припустити, що в 2010 році ця ділянка входила в «зелену зону», то відокремили десь в період 2010-2011 років. А в 2012 році рішенням сесії затвердили межі усіх тернопільських парків.

zabud-9

Міський голова Сергій Надал на презентації генерального плану в 2013 році повідомив, що межі парків є чітко визначені. Відповідно, жодні дозволи на проведення будівництва тих чи інших об’єктів не можуть бути видані на території, які належать до меж парку.

– Є принципова позиція і міського голови, і депутатського корпусу, і виконавчого комітету. Це питання є на особливому контролі. Жодних дозволів, погоджень проведення будівництв об’єктів, які заборонені на цих територіях, проводитися не буде за виключенням об’єктів культурно-рекреаційного призначення, які можуть на цих територіях будуватися. Ті будівництва, які проводилися на території тих чи інших парків, які надавалися дозволи, погодження, виділялися земельні ділянки, на сьогоднішні день ми не можемо говорити, що хтось веде будівництво на межі парку. То будівництво, яке здійснюється, воно знаходитися на території, яка не є межею парків. Рішення про надання відповідних дозволів давалися ще до 2010 року і це враховувалося при складанні меж територій парків, які у 2010 році приймалися, які зараз затверджувалися проектним інститутом і які проходили державну експертизу.

За інформацією: «Бізнес Компаньйон Тернопіль»

Від admin