Напередодні Дня захисника України, з нагоди 75-річчя створення УПА та року ОУН-УПА на Тернопільщині, читачі Тернопільської обласної бібліотеки для дітей мали унікальну можливість поспілкуватись з живою легендою відомим українським громадсько-політичним діячем, засновником Тернопільського історико-меморіального музею політичних в’язнів Ігорем Олещуком.

Тематичний вечір «Слава і честь вам, борці за свободу», що пройшов у стінах Української гімназії ім. Івана Франка, організували та провели працівники відділу обслуговування учнів 5-11 класів. Учасникам заходу було продемонстровано цікавий відеоматеріал про створення Армії нескорених та її славних провідників, подвиги і неймовірні втрати, яких зазнала наша Батьківщина у боротьбі за свою незалежність.

Надзвичайне враження на гімназистів справила розповідь Ігоря Андрійовича Олещука – наймолодшого архівіста тернопільського осередку УПА, а згодом – в’язня воркутинських таборів. Зі скарбнички власних спогадів і припорошених скрижалей історії боротьби ОУН-УПА, він обирав найцінніші, найдостовірніші факти і щедро ділився ними з аудиторією. Зокрема, школярі дізнались про ідею, місію та діяльність таких військових утворень, як дивізія Галичина, легіонів «Нахтігаль» і «Роланд», навколо яких в дослідницьких колах досі точаться гарячі дискусії.

На завершення Ігор Олещук закликав юних тернопільців старанно вчитись, студіювати історію рідного краю, аби згодом стати гідними захисниками та будівничими єдиної і незалежної України. Працівники книгозбірні, своєю чергою, запросили усіх присутніх на огляд книжково-ілюстративної виставки «Україно! Доки жити буду, доти боронитиму тебе», що представлена у читальній залі відділу обслуговування учнів 5-11 класів.

Раді повідомити, що завдяки Ігорю Олещуку, фонд бібліотеки поповнився іще одним виданням про подвиги українських патріотів в борні за незалежність Вітчизни – «Василь Пірус – нескорений вояк УПА». Дякуємо, Ігоре Андрійовичу,  за цей несподіваний і цінний подарунок, активну участь в масових заходах книгозбірні, а також за вагомий внесок у боротьбу нації за незалежність України.

IMG_7396

Уляна Пилипчук – працівник ТОБД

Від admin