13-14 жовтня на Тернопільщині відбудеться масштабний фестиваль-реконструкція «Луни повстанського краю» – два дні з життя табору військової округи УПА «Волинь-Південь», що у селі Антонівці Шумського району. Як повідомляє прес-служба ОДА, основна мета заходу, який проводиться в рамках відзначення 75-річчя створення Української Повстанської Армії, – дозволити учасникам поринути в атмосферу повстанського життя і пройти тими стежками, якими ходили упівці. Про те, як триває підготовка до проведення фестивалю, розповів заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик. 

«Заходи з нагоди 75-ої річниці створення УПА відбуватимуться в історичному місці, в антонівському лісі. Попередньо ми провели роботу щодо відродження меморіалу Української Повстанської Армії, щоб після проведення заходу ці місця жили, щоб там можна було організовувати екскурсії, проводити військово-патріотичні табори», – зазначив Юрій Юрик.

У п’ятницю, 13 жовтня, на місці штабу УПА відкриють криївку, конюшню та пекарню, де пектимуть хліб, і кожен присутній на заході зможе скуштувати цього свіжого хліба. «Ми відкриваємо оновленні повстанські класи. Повністю відтворюємо меморіал, де також будуть пам’ятні стели. Для нас важливо, щоб людина, яка потрапляє до штабу УПА, потрапляла в реальні умови, щоб могла проникнутися цією атмосферою, побути в повстанському одязі, потримати в руках зброю, пройтися тими стежками, якими ходили наші упівці. І, власне, саме концепція нашого заходу, – це повна реконструкція життя Української Повстанської Армії. Адже саме там, у селі Антонівці, був створений повноцінний штаб УПА «Волинь-Південь», де, фактично, почала функціонувати Антонівська республіка, яка об’єднала навколо себе села Тернопільщини та Рівненщини», – поінформував Юрій Юрик.

Водночас, він висловив сподівання, що даний захід буде не лише обласного значення, а набуде ширшого, всеукраїнського масштабу. «У заходах будуть брати участь жителі Тернопільської, Рівненської областей. Ми також очікуємо багато гостей з Києва та з різних регіонів України. Це, напевно, буде єдиним заходом такого масштабу, адже в Україні вже більше немає таких збережених історичних місць, де би ми повноцінно відтворили повстанське життя», – зауважив Юрій Юрик.

Програма заходів, 13 жовтня 2017 року

До 12.00. Прибуття похідних груп таборування.

13.00. Штабний збір, прийняття присяги повстанця, рейд до могили провідника Хрона.

14.00. Ідеологічний вишкіл: • Святослав Липовецький. Презентація книги «Бандерівці. 200 історій з ХХ-го століття». • Сергій Волянюк. Нові дослідження історії УПА на Тернопіллі. • Презентація коміксів з життя українського повстанця.

14.00-15.00. Бойова підготовка з клубом історичних реконструкцій. Історії УПА. Спортивні змаги.

15.00-18.00. Пісні повстанського краю: • аматорські та професійні колективи, заявлені на фестивалі; •Володимир Вермінський з «Відлунням криївки»; • Орест Лютий з «Лагідною та суворою українізацією».

18.00-22.00. Повстанські кіно ночі. • Прем’єрний показ документального фільму «Жива УПА», зустріч з авторською групою; • Фільм «Нескорені»; • Презентація фільму «Червоний»; • Зустріч з режисером Тарасом Хімічем та показ фільму «Жива».

14 жовтня 2017 року

09.00 -11.00. Свята літургія в повстанській каплиці.

11.00- 11.30. Освячення алеї пам’яті та слави, повстанської ікони.

11.30-12.30. Панахида пам’яті на повстанському цвинтарі.

12.30-13.30. Урочисте відкриття фестивалю «Луни повстанського краю». Нагородження родин героїв УПА хрестами бойових заслуг. Виступи крайових провідників та гостей-зверхників з центру.

13.30-14.00. Реконструкція бою.

14.30-19.00. Пісні повстанського краю: • Аматорські та професійні колективи, заявлені на фестивалі; • виступи культових патріотичних гуртів «Рутенія» та «Тінь сонця».

Ідеологічні вишколи: 11.00-12.00. Василь Шкляр. Презентація історичного роману «Троща»; 12.00-13.00. Виставка історичних документів та дереворитів Ніла Хасевича. Презентація прижиттєвого видання книги повстанського художника; 13.00-14.00. Зустріч з літературним десантом братів Капранових «Майдан. Секретні файли».

До того ж! Кожен учасник фестивалю матиме змогу в ході історичної реконструкції відчути себе повстанцем і пізнати тогочасний побут. • Пройти блок-пости і повстанські дозори; • долучитись до історичних вишколів; • озброїтись історичною, краєзнавчою та патріотичною літературою від ЛІТБАТУ;• ознайомитись з раритетними документами ОУН-УПА в штабі та пресовій кімнаті; • спробувати себе в патріотичних та спортивних змагах; • відвідати реставровані об’єкти повстанського табору (пекарню, конюшню, криївку тощо)… І головне, поставити собі питання: «А мені б це було під силу? А я б так зміг?»

Від admin