Сьогодні більш стратегічного завдання, ніж співпраця з ЄС, а в перспективі й намір стати повноцінним членом Європейського Союзу, в нас немає. Утім, слід розуміти, що просто так це не відбудеться, а тому сьогодні потрібно робити чіткі, дієві кроки, щоб змінювати країну, проводити реформи, реалізовувати проекти в сфері інфраструктури, охорони здоров’я, освіти та економіки. Про це зазначив заступник голови – керівник апарату Тернопільської ОДА Ігор Вонс під час зустрічі з делегацією Представництва Європейського Союзу в Україні, – інформує прес-служба ОДА.

«Європа готова сьогодні фінансувати наші проекти, тому що всі розуміють, що той ресурс та потенціал, який в нас є, повинен працювати. А далі все залежить лише від нас. Тому ми активно працюємо над залученням міжнародної фінансової допомоги. І, власне, одна із тем сьогоднішньої зустрічі – це програми, які діють в області щодо залучення міжнародно-технічної допомоги. Що це таке? Це певний ресурс, який виділяється згідно з міжнародною угодою між Україною та іншими країнами на безповоротній основі для реалізації реформ і реалізації проектів соціально-економічного розвитку. У Тернопільській області уже реалізовується чимало проектів. Ми сьогодні говоримо про ООНівські проекти, де цього року близько 30 проектів уже завершено. Також це проекти USAID. Утім, це не лише фінансові проекти. Це також і допомога у написанні стратегії розвитку малого та середнього бізнесу. Цього року ми перші в Україні реалізували такий проект за допомогою наших європейських партнерів», – поінформував Ігор Вонс.

vons-10-10-2017-2

Також він наголосив, що для того, щоб в області реалізовувалися проекти Європейського Союзу, потрібні фахівці, які зможуть підготувати якісні проекти для участі в відборах. «У цьому випадку велику надію ми покладаємо на наші навчальні заклади і співпрацю з європейськими партнерами. Саме тому одним із напрямів цієї співпраці є обмін досвідом, тренінг і навчання таких фахівців», – зауважив Ігор Вонс.

У свою чергу, як акцентував керівник відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Юргіс Вілчінскас, мета таких зустрічей – інформувати жителів Тернопільщини про європейські програми та проекти, які в Україні запускаються і вже успішно працюють. А також подискутувати, як можна брати участь у цих програмах, тому що кожна з них відкрита для громадських організацій, університетів та місцевої влади.

vons-10-10-2017-1

«Ми бачимо зараз, що не всі користуються цими грантовими програмами, бо часом не вистачає проектних потужностей, а часом просто не має інформації, що такі програми існують. І саме тому сьогодні ми хочемо розповісти про ті можливості, які є в освіті, в культурі, в економіці, щоби ці організації могли просто зателефонувати координаторам програм, дізнатися історії успіху і користуватися ними», – зазначив Юргіс Вілчінскас.

Водночас, він повідомив, що у Тернопільській області вже є багато успішних проектів, зокрема, виші беруть участь в програмах Європейського Союзу. Є студенти, які працювали за кордоном як добровольці, є також магістерські програми в Європейському Союзі. Місто Тернопіль, наприклад, брало участь у програмі грантів маленьких проектів. Також Тернопіль отримав підтримку Європейського Союзу на деякі проекти, пов’язані з переселенцями, на проведення заходів з енергоефективності.

«Наша мета сьогодні сказати, що ці можливості дуже великі і не потрібно зупинятися на досягнутому. Гадаю, що одним із важливих пріоритетів в області мала би бути програма, яка допомагатиме малому та середньому бізнесу рости та розвиватися, виходити на європейські ринки та переймати європейські стандарти якості. І тут Європейський Союз має хорошу платформу. Є регіональні центри у Львові, Рівному, Івано-Франківську, де абсолютно безкоштовно середній і малий бізнес може отримати консультації, як знайти нові ринки та ресурси. Тому рухатися є куди і працювати є над чим», – підсумував Юргіс Вілчінскас.

Довідково:

Станом на сьогодні в Тернопільській області реалізовуються наступні проекти, донором яких є Євросоюз та Європейський банк реконструкції та розвитку:

– Місцевий розвиток, орієнтований на громаду;

– «Лідерство в економічному врядуванні»;

– Соціально-економічна адаптація тимчасово переміщених осіб у м.Тернопіль;

– Створення представництва Спільного технічного секретаріату програми прикордонного співробітництва «Україна-Польща-Білорусь 2007-2013» у м. Львів, Україна;

– Модернізація системи централізованого теплопостачання міста Тернополя тощо.

Від admin