З 10 жовтня дитячі садки та школи міста діти, які не мають щеплення проти кору, відвідувати не мають права. Як повідомляє прес-служба міської ради, таке рішення прийняла комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді. Відтак, діти, які не отримали жодної вакцинації проти кору, з 10 жовтня будуть відсторонені від відвідування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.

Відповідно до даних Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, у місті зафіксовано п’ять випадків захворювання дітей на кір.

«Здоров’я і життя дитини – найважливіше! – Наголошує, коментуючи цю ситуацію у соцмережах, директор Тернопільської спеціалізованої школи №3 з поглибленим вивченням іноземних мов Надія Будій. – Лікарі попереджають, що на Тернопільщині існує загроза розповсюдження кору – інфекційного захворювання, яке небезпечне своїми ускладненнями. У зоні ризику, насамперед, діти, які не мають жодного щеплення проти кору. Тому важливо пройти вакцинацію, а якщо вона протипоказана за станом здоров’я, – краще уникати контакту з іншими дітьми. Педіатри кажуть, що 7-10 днів навчання і перебування дитини вдома допоможуть уникнути інфікування. До речі, мова не лише про відвідування школи, а й про гуртків, секцій, розважальних закладів, громадських місць».

Як підкреслила Надія Будій, медична служба школи ретельно стежитиме за станом здоров’я учнів. Разом із тим, директор звернулася до батьків із проханням дбати про здоров’я дітей та інформувати класних керівників про причину відсутності сина чи доньки у школі!

Додамо, що кір – небезпечне вірусне захворювання. Саме ця інфекція є однією із основних причин дитячої смepтності у світі. Вірус хвороби дуже швидко поширюється –передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. Як тільки у людини з’являються перші ознаки вірусу – вона вже поширює інфекцію. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів.

Найчастіше кором хворіють діти та підлітки, однак, якщо щеплення не було, то заразитись може і дорослий.

Перші ознаки вірусу – людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з’являється нежить та кашель, а також підвищується температура. Однак, вже через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить не проходять, а навпаки посилюються. В цей період в людини стають чутливими очі, важко дивитись на світло, інколи доходить до запалення ока (кон’юнктивіт). Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною застудою чи грипом. При цьому на внутрішній стороні щік, а іноді й губ, вже з’являються дрібненькі цятки. Це вже одна із основних ознак, що в хворого таки кір.

Вже на 4-5 день після перших симптомів температура знову підвищується до 39-40 градусів, а на шкірі з’являється дуже помітний висип червоних цяток. У цей момент посилюється нежить, набрякають повіки та все обличчя.

До симптомів може додатись ще й пpoнос. Також може посилитись головний біль, інколи хворі навіть непритомніють.

Якщо хвороба проходить без ускладнень, то вже до тижня часу хворому має стати краще. Тоді у людини нормалізується температура, проходять кашель та нежить, а верхній шар шкіри, на якій був висип, починає відлущуватись.

Цей вірус небезпечний ще й ти тим, що ускладнення після хвороби можуть бути не безпечнішими за саму недугу. Інфекція сильно понижує імунітет, і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції.

Від admin