Європейські цінності у містечках України активно впроваджує Агрохолдинг «МРІЯ» разом із місцевою владою. Проект «Європейська Козова» днями презентували у селищі, а точніше його I етап, в рамках якого було організовано цілу акцію з організації роздільного збору твердих побутових відходів, – пише “TeNews”. Проект є новою ініціативою для районних центрів та сільської місцевості. На Тернопільщині Агрохолдинг «МРІЯ» впроваджує два таких пілотних проекти. В  Козові уже стартувала ініціатива, на черзі – Зборів. У рамках проекту в селищі розташовано 20 сміттєвих майданчиків з трьома контейнерами різних кольорів. Зокрема, синій контейнер призначений для паперових відходів, зелений – для скла, а жовтий – для пластику. Також придбано спеціальний прес, для того, щоб відсортоване сміття можна було б спресувати. Таким чином воно стане легшим для подальшого транспортування. Загалом, для реалізації ініціативи Компанією було виділено понад 150 тис. грн. Проект є масштабним, готувались організатори три місяці. За цей час розробили стратегію, їздили в інші міста для обміну досвідом.

Виношували ідею достатньо довго, продумували деталі, спілкувались із тутешньою владою, – стверджує співорганізатор заходу представник Агрохолдингу «МРІЯ» Павло Демборинський.

– При написанні проекту ми звертались до Кафедри загальної біології та методики навчально-природничих дисциплін, зокрема, доцент кафедри Галина Богданівна Гуменюк надала компетентну підтримку.  Загалом, небайдужих допомогти реалізувати проект знайшлось чимало. Основна його мета – навчити молоде покоління дбати про екологію та навколишнє середовище, саме тому ми активно залучили до просвітницької роботи місцеві школи. Наступний етап нашого проекту – це поширення його на прилеглі села та містечка.  Сподіваємось, що місцеві допоможуть прижитись ініціативі, – зазначив пан Павло.

До проекту долучились місцеві загальноосвітні навчальні заклади, на підтримку акції провели цілу агітаційну компанію, а також  стилізований флешмоб. За словами дітей, саме вони навчатимуть старше покоління правильно поводитись із побутовими відходами.

– Ми сьогодні розповідаємо людям про те, як сортувати сміття, – розповіла учениця місцевої гімназії Юлія Марків. –  На підтримку акції проведемо флешмоб. А після цього підемо вулицями Козови – вчити людей правильно поводитись із відходами, – поділилась активістка.

Проект підтримала місцева влада, відділ освіти, духовенство, молодіжна організація НСОУ «Пласт», а також КП «Благоустрій». На території останнього розташований спеціальний прес, який допоможе уже відсортоване  сміття робити компактним для транспортування.

– Несортоване сміття – це непотріб, а відсортоване – сировина, – зазначає директор КП «Благоустрій» Сергій Володимирович Добалюк. – Якщо правильно поводитись із відходами, то можна їх продавати за непогані гроші, за які можна купити щось для міста. Зараз ми розставили сміттєві  баки у людних місцях, якщо буде потреб, то збільшимо їхню кількість.

Організатори акції сподіваються на підтримку громади, адже саме соціальна відповідальність жителів Козови допоможе проекту «Європейська Козова» прижитись у селищі.

Ірина Пискур

Від admin