Нещодавно в деяких тернопільських Інтернет-ЗМІ було оприлюднено інформацію про нібито зв’язок родичів міського голови Сергія Надала з підприємством, яке займається впровадженням альтернативних котелень у Тернополі. Зокрема, серед засновників підприємства ТОВ «Тернопільтепло», що займається будівництвом та експуатацією котелень на альтернативному паливі, було названо родича Надала, який, за даними одного з Інтернет-видань, є братом його дружини. І мовляв, саме через «участь родичів» міський голова активно підтримує впровадження котелень на альтернативному паливі, – так описує цю ситуацію «TeрнопільLive».

Однак такої особи серед засновників ТОВ «Тернопільтепло» немає. В цьому можна пересвідчитись, перевіривши інформацію про власників підприємства у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на сторінці Міністерства Юстиції.

Таким чином, як припускає «ТeрнопільLive», ці матеріали були подані без перевірки інформації про реєстраційні дані або ж задля шантажу міського голови.

При цьому здійснювалось посилання на дані приватної компанії YouСontrol. Як відомо, щодо діяльності цієї компанії за поданням СБУ було порушено кримінальне провадження за фактом незаконного збору та розповсюдження інформації з обмеженим доступом. За даними СБУ, «представники спеціальних і розвідувальних органів РФ, діючи за попередньою змовою з невстановленими представниками створених в Україні суб’єктів господарювання, здійснюють незаконний збут і використання комп’ютерів, мобільних телефонів і ПО російського виробництва, які відносяться до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації». Також було встановлено, що зібрану інформацію YouСontrol зберігали на закордонних серверах.

Крім того, СБУ виявило, що представники YouСontrol, використовуючи спеціальне програмне забезпечення, протиправно втручалися в роботу автоматизованих систем та комп’ютерних мереж державних структур. Фахівці СБУ зафіксували копіювання зловмисниками інформації, зокрема, із систем та мереж Міністерства юстиції, фіскальної служби та Державної судової адміністрації України. Комерсанти продавали клієнтам доступ до нелегально створеної бази, видаючи її як зібрану з відкритих джерел.

Такі ж припущення щодо незаконної діяльності YouСontrol висловлював і експерт Реанімаційного Пакету Реформ Олексій Конашевич, який припустив, що згадана компанія, ймовірно, отримувала доступ до інформації незаконним способом, зокрема, вдаючись до хабарів.

Чи можна довіряти «доказовій базі», отриманій незаконним способом із сумнівних джерел, — запитання риторичне.

Юстиція Тернпільтепло-2017

Від admin