Відрізняти “чисті” дані від “брудних” вчилися розпорядники інформації Тернопільської міської ради. Керівники та спеціалісти управлінь пройшли перший етап навчання з відкритих даних.

Закон України «Про доступ до публічної інформації» та Постанова Кабінету Міністрів України №835 визначає перелік інформації, який повинен бути доступний для всіх жителів. У той же час, відкриті дані – не просто ті, які легко можна знайти на сайті чи отримати запитом, а ті, які є читабельними для будь-якої комп’ютерної програми. Аби дотримуватись цих вимог, кожен тип інформації повинен відповідати певному формату.

Хоча Постанова кабміну прийнята ще два роки тому, не всі виконують її вимоги. Недосконалість її та закону в тому, що зобов’язання прописані, а механізм навчання для розпорядників не розглядали. Саме тому, 4 вересня розпочалось триденне навчання від тренерів з відкритих даних проекту TAPAS Юлії Решітько та Тараса Репицького.

Розпочала навчання Юлія Решітько, яка розповіла розпорядникам інформації, що відкритість сприяє підвищенню довіри до місцевої влади. Відкриті дані – це не те, яка інформація має бути опублікована, а яким чином.

Історія впровадження відкритих даних не нова – США та країни Європи вже довго використовують їх переваги. Вони не лише спрощують життя держслужбовцям, адже дозволять аналізувати інформацію для прийняття ефективних рішень, а й покращують життя населенню, оскільки дозволяють створювати зручні сервіси та продукти.

 

Від admin