Пекельна кухня у Тернополі (фото)

Орудували ножами, розчленовували і кришили, кидали у киплячу олію вчора у Тернополі прямо посеред торгівельного залу у «Сільпо», що на вул. Живова, 15-А. Керував всією цією екзекуцією для їжі «шайтан» кулінарії – один з наймолодших шеф-кухарів в Україні Олександр Непоп.

Він  після закінчення кулінарного училища повинен був стати коком, однак, прагнення до “високої кулінарії” змусило його змінити камбуз на кухню ресторану і продовжувати навчання самостійно. У 18 років він став шефом ресторану з автентичною Ельзаською кухнею. Щоб на власні очі побачити всі тонкощі і секрети ресторанної кухні, за перші 5 років після закінчення училища він змінив 11 місць роботи! І ось учора – постав перед вибагливою місцевою публікою.

Спершу глядачів на майстер-клас від «Академії смаку Сільпо» зібралося зовсім не багато. Мабуть, кожна галицька ґаздиня вважає, що ладна дати фору у швидкому приготуванні наїдків будь-якому шефу. Тернополяни не проявляли особливої активності: з острахом нюхали фенхель і спостерігали за вправними рухами кухаря. Але, приваблені апетитним ароматом страв, до імпровізованої кухні підходило все більше і більше цікавих: персонал супермаркету, мами з дітьми, поважні домогосподарки із блокнотами, холостяки та навіть іноземці. Хтось забувся вже й, що прийшов за покупками, і так із напівпорожнім візочком і завмер перед майстром їжі. Інші ж, дізнавшись про інгредієнти запропонованого обіду почали швиденько скуповувати всі необхідні продукти, аби, поки всі кулінарні «заповіді» ще тримаються в пам’яті, приготувати їх удома.

Коли ж Олександр запропонував спробувати одну із приготованих страв – брускетту – з’явився чималий ажіотаж, годі й казати, що декому довелося впіймати облизня. Ближче до приготування десерту навколо «кухні» згуртувався цілий натовп.

Якими ж простими секретами вишуканих і смачних страв ділився учора з тернополянами зірка ТВ-шоу «Пекельна кухня»? Приготувати 6 страв за 2 години – як виявилося – цікаво і зовсім не складно. Суп із селери з м’ятним песто, запечений сібас з овочевим жульєном, брускетта з помідорами і базиліком, салат зі смаженою телятиною та імбирною заправкою, фондан, різотто з полуницею… За незвичними для нашого вуха словами криється смачний і повноціний обід, рецепти якого дивіться на фото.

Кухонне начиння – як іграшки в руках у шефа. Лише виблискує лезо, і за мить огірочки та селера перетворюються на соковиту і пухку «подушку» для рибного філе. Олександр вправляється з пінцетом і розкриває господиням секрети пелірування рибки, карамелізації олії та свіжості овочів.

Пані Оксана розповідає, що з великим інтересом спостерігала за телешоу «Пекельна кухня»:

– Ми з чоловіком дуже засмутилися, коли Саша вибув з передачі. Він був найкращим, з тих двох кухарів, що залишилися – нікого було й вибирати. Тому як тільки я дізналася, що він приїде у Тернопіль, відмінила усі справи і прийшла сюди. По-перше, цікаво стежити вживу за професіоналом, а по-друге, хочеться навчитися чогось і собі, порадувати сім’ю незвичайною їжею. Зазвичай в домашньому готуванні що головне? – Швидко і ситно. Такий собі «хатній фаст-фуд. Ну ось і приклад, як за короткий час приготувати і перше, і друге, і щось солоденьке».

 Марія Богданович, Тернопільська Липа

Фото автора



Коментарі закриті.