“Кавову естетику” в Тернополі дарує «Карма Кава»

indexУ вас може бути настрій «не дуже»… Та ви вирішили зайти до кав’ярні і замовити запашний напій… Смачна кава, приємна атмосфера, хороша музика, люб’язний персонал – від сукупності цих факторів самопочуття покращується. А потім ви вже йдете вулицею з приємним внутрішнім відчуттям, з посмішкою повертаєтеся в сім’ю чи на роботу, де передаєте частинку свого позитиву навколишнім і у них настрій також кращає. Чи навіть, просто усміхнетеся комусь із перехожих, надихаючи їх на добрі справи. Виходить, що саме кава зумовлює поширення хорошого в світі –  карма кава, так би мовити (Ка́рма з санскриту «справа, дія, праця», «причина-наслідок, відплата» — універсальний закон дії та її наслідків).

Про той настрій, що дарує запашний кавовий напій своїм шанувальникам, ведемо бесіду з власником кав’ярні «Карма Кава» та автором ідеї закладу Олексієм Широковим

Чим на твою думку, «Карма Кава» вирізняється поміж інших закладів, що пропонують каву та чай? – Перше, що мабуть помітно відразу, – це атмосфера. У нас «розмовне» кафе. Ти ще знаєш якісь заклади де можна було би прийти, випити кави і ще годину, наприклад, провести в закладі просто спілкуючись і спостерігаючи?  Коли люди приходять сюди, вони почувають себе, як вдома. Так, ніби це така кухня, де всі зібралися поговорити. Ми спілкуємося з людьми, що приходять, як з рівними, як  з знайомим чи друзями, хоча ми можемо бачитися вперше. Це не є «фішка», яку ми у когось перейняли чи вичитали в книжках. Це є нашою філософією і в звичайному житті: щире, відкрите  і тактовне ставлення до будь-якої людини. А цього в тернопільських закладах дуже не вистарчає. Друге – це великі порції кави з собою, і взагалі можливість вибору – 200, 300, 500 мл. об’єму (в тернопільських закладах точно нема 500мл об’єму напою з собою). Цукор, трубочки, кришечки для паперових стаканів забезпечують зручність вживання кави надворі. Третє – це самі напої які ми тут готуємо. Наприклад, американська кавоварка  дає можливість зробити густий, насичений, збадьорюючий напій, що робиться за спеціальною технологією, а не розбавлене водою еспрессо, яке подають у кав’ярнях зазвичай. Також робимо каву «по-японськи». Це метод поступової ручної заварки кави, що популярний в Єпропі, США і надзвичайно популярний в Японії. Так як ми в «Карма Каві» її заварюємо, напевно не заварює ніхто в Україні. Цей метод красивий, неспішний, поступовий, що допомагає каві розкритися і коли ти її куштуєш – ти відчуваєш нові смакові відтінки кави. Цей процес певною мірою цікавий не тільки гурманам, а й може відкрити смак здавалось би, звичайної для більшості людей кави. Це можливість вивчати каву не просто за смаками, а за їх відтінками. Коли в кав’ярню заходять люди, що вдома самі готують  каву і пробують японський метод, вони залишаються задоволеними.

Як формувалися принципи обслуговування, дизайну, переліку напоїв «Карма Кави»? – Принцип ввічливості і уважності, якого ми намагаємось дотримуватись і у звичайному житті. Концепцію закладу, склад його меню, дизайн  деякою мірою запозичено із досвіду кав’ярень, що вже існують в світі (в Нью Йорку чи Лондоні, наприклад, подібних  до «Карма Кави» незліченна кількість). І ось так, беручи до уваги багато різних сторін закладів, читаючи про них, відвідуючи за кордоном, поступово формувалися і наші погляди, що втілені тут.

Чи є цікаві випадки з історії обслуговування кав’ярні?  – Знаєш, щодня щось відбувається. Це місце притягує цікавих і різних людей. І коли вони тут починають знайомитись, спілкуватися навіть на декілька хвилин, завжди якісь ідеї літають у повітрі. Коли ми тільки відкрилися, прийшли наші друзі і подарували книгу «5 факторів успіху «Starbucks», тепер прочитавши її ми намагаємось переймати їх досвід і пам’ятати про те, що хорошим обслуговуванням та смачною кавою можна досягти успіху. Навіть пакетик «Starbucks» тут у нас стоїть на полиці, на рівні очей. Для нагадування та рівняння. Якось прийшла дівчина, що співає в одному з тернопільських гуртів і замовила латте. Їй тут так сподобалось, що вона вирішила   заспівати нам свою пісню. Часто приходять іноземці, тут така строката атмосфера міжнародного формату: поляки, американці, араби. У нас є відвідувачі, які просто з порогу кажуть: «Зроби мені оту каву» і ми швиденько робимо і знаємо яку саме клієнт має на увазі.

Які у тебе плани на майбутнє? – Існує дуже багато цікавих методів приготування кави, але відкривати ми їх будемо поступово, бо кожен треба забезпечити і відпрацювати до досконалості. Плануємо ввести вакуумний метод заварювання і охолоджену японську каву влітку (це спеціальний «холодний» метод заварювання). На разі  орієнтуємося на інформаційну складову – щоб більшість людей відрізняли смачний і якісний напій з поміж інших, плануємо пропонувати відвідувачам різі сорти, суміші, пропорції кави. Згодом хочемо проводити невеличкі лекції, щоб була можливість в певний день познайомитися з новинками чи особливостями світу кави, чаю. Робимо це для того, щоб люди в результаті більше звертали увагу на те, що вони щодня вживають з своїх чашок. Плануємо проводити дегустації, пропонуватимемо спробувати різні види кави (ці дегустації мають назву «каппінг»), залучатимемо цікавих людей, професіоналів кавової справи, що розуміються на цьому. Сприятимемо тому, щоб естетика вживання кави та чаю в Тернополі, як окремої культури постійно вдосконалювалась і поширювалась.

Завітати до кав’ярні «Карма Кава» ви можете за адресою: м.Тернопіль, вул. Валова, 5.

Графік роботи: Понеділок – П’ятниця 8:30-20:00, Субота та Неділя 11:00-20:00.

Віртуально відвідати «Карма Каву»  можна ось тут: http://www.appetit.te.ua/food/ternopil/karmakava

Ірина Богомолова, Тернопільська Липа

Автор фотографій Nadiyka Gerbish.

Коментування вимкнено до запису ““Кавову естетику” в Тернополі дарує «Карма Кава»”

  1. В. коментує:

    Досить цікавий, змістовний, глибинний екскурс у країну смакоти. Хочеться вірити, що там не тільки смачна кава, а й вдячні поціновувачі цього шляхетного напою. Щоправда, не дуже ясно, якою буде цінова політика закладу, бо планка якості піднята на досить пристойний рівень. Чи будуть якісь більш бюджетні варіанти (для студенства)? Чи все ж це ще один заклад для “мажорів” ?