“Каштан” у Тернополі: еволюція від піци до суші

indexКажуть, шлях до серця чоловіка лежить через шлунок. А менеджерам «Каштанової ресторації» вдалося віднайти шлях до сердець багатьох тернополян і гостей міста. Фетучіні, Тальятелло, «Венеціаночка», роли «Філадельфія»… Звучить апетитно? А як смакує!

Розмаїте меню приваблює як студентів, так і шанувальників азійської екзотики, аромат свіжозмеленої кави надихає художників і поетів, а якісна, смачна та корисна їжа робить тих, хто піклується про своє здоров’я, постійними відвідувачами. «Каштанова ресторація» – найкраще місце для сімейного обіду, дружніх посиденьок, романтичної вечері чи ділової зустрічі… У чому секрет популярності цього закладу, розповідає маркетолог закладу пан Роман. Всупереч уже усталеним в нашій країні стереотипам, він не лише працює за спеціальністю (освіта – вища економічна, менеджмент зовнішньоекономічної діяльності), але й веде процвітаючий бізнес із турботою про клієнтів, виховує сина Давидика.

– Коротка історія нашого закладу така: у 1986 р. за адресою вул. Крушельницької, 14, було відкрито перше кооперативне кафе «Каштан». Тут подавали страву «Піканти» – щось середнє між піцою та канапкою. Також у цього закладу була кондитерська спеціалізація: випікали  високоякісні натуральні торти. Близько 1990-го року діяльність закладу занепала, кафе було закрите. Але ось 2003 році  ми із дружиною взяли в оренду це занехаяне приміщення і взялися за відновлення справи. Минулоріч нарешті вдалося розширитиcя до «Каштанової ресторації». Ми раді, що тепер можемо прийняти більше відвідувачів.

Одразу після відкриття, «Каштану» вдалося вигідно виділитися серед інших ресторанних закладів!

Ми були творчими: першими пекли піцу у формах овалу, трикутника, листка каштану – на той час такого у місті ще не було! Зараз пропонуємо більше 20 видів традиційної італійської піци на дровах. А ще ми пишаємося тим, що ми чи не єдиний заклад харчування у Тернополі такого типу, де у продажу немає алкоголю – навіть пива. Адже ми себе позиціонуємо  як сімейний заклад. У цьому відображена наша життєва та бізнесова позиція, на противагу сучасним загальноприйнятим нормам, наче без алкоголю кафе «відмирають».

А вийшло і справді, навпаки: тепер  це унікальний заклад «4 в 1»…

Окрім піцерії з’явилися кавярня «Ваніль», ресторанчик здорової їжі «Рататуй» і буквально тиждень тому ми відкрили новий напрямок – суші.

Здається, вам вдалося нарешті знайти компроміс між корисною, поживною та смачною їжею!

Як сказав Айзек Азімов: «Перше правило дієтики: якщо це смачно, значить, шкідливо». Звичайно, ми це правило порушили, але при цьому обрали найзбалансованіший раціон і подбали про ретельний підбір сировини, з якої готуємо їжу. Так, скажімо, «Рататуй» працює з обмеженим числом домашніх господарств, із гарантованою якістю продуктів, які вони нам поставляють. Окрім цього, в рамках концепції здорового харчування ми створили тепличне господарство, де під наглядом наших фахівців вирощують екологічно чисті овочі для «Каштанової ресторації». «Рататуй» – це швидка, але приготована на домашній манер їжа: конвекційним способом, без смаження, печена або парена. Завдяки використанню сучасного високотехнологічного обладнання та щирого піклування про клієнтів, наші страви смакують добре та засвоюються легко. Ми пропонуємо, можливо, прості страви: пшенична каша з шинкою, вівсянка, риба… Але окрім сімейної кухні(вдома), чи ви спробуєте щось подібне деінде? Зараз ми не використовуємо навіть свинину. Можливо, таке для українців звучатиме дивно, але це найбільш некорисний вид м’яса. Ми, натомість, використовуємо птицю, рибу, телятину. І намагаємося дотримуватися марки.

Ви самі любите попоїсти?

Я себе не назву  «суперїдоком»: дружина обідати примушує, бо постійно кудись біжу. Але коли ми започаткували напрямок суші, відкрив для себе, наскільки це смачно. Навіть ніколи не думав, що полюблю суші. Починаю розуміти тих людей, хто вважає, що суші – це класно! Врешті, ця японська страва із більше ніж півторатисячолітньою історією цілком вписується у нашу концепцію здорового харчування.

Дійсно, ця незвична назва та її оригінальний смак виступають альтернативою українським голубцям…

Доведено, що японська кухня – одна із найздоровіших та найдієтичніших у світі. Максимум свіжої, не гострої, необробленої їжі. В її основі – рис: один із найкорисніших видів злаків. Мабуть тому японці, де вона складає основу раціону, – нація довгожителів, середній вік яких 78 років.
Японська кулінарія багата на морепродукти, а  морську рибку чи мідії комбікормом не нагодуєш. Це, як-не-як, – екологічно чистий продукт, що надає організму людини потрібних мікроелементів та поживних речовин. Ми зробили цю вишукану кухню доступною для кожного. Звісно, меню регулярно оновлюється, і тут можна знайти звичний українських борщ, капуснячок з шинкою, який користується неабиякою популярністю, просту вівсянку. Зазвичай, чим складніші страви, тим вища їхня вартість. Ми пропонуємо просту їжу, і дбаємо перш за все, про її корисність. Це забезпечують наші шеф-кухарі і кухарі, барісто, сушисти…

Який ваш секрет смачної піци?

Секрет  – в її основі, тобто, тісті. Насамперед, воно вимагає ручних маніпуляцій. Це займає час, але ми не позбавляємо своїх відвідувачів турботи про них. По-друге, – вдала пропорція начинки, по-третє – букет приправ, і, по-четверте, – піч на дровах. Принаймні, я поціновувач саме такої піци.

А як щодо «ванільної» аури легкості, гармонії та краси, в яку можна зануритися, піднявшись на другий поверх Вашої ресторації?

Кав’ярня «Ваніль», виконана у кращих традиціях стилю «прованс», – третій напрямок нашої діяльності. Панорама старовинного дворику, дорогі букети кави, ексклюзивна чайна карти «плюс» найніжніші десерти, -все це покликано створити для відвідувачів справжню романтичну казку.

Пастельні тони інтер’єру кав’ярні стали дуже популярними декораціями до знімків закоханих пар, чи не так?

Це вже практично «культове» місце для побачень тернопільської молоді і весільних фотосесій як заключного акорду цих побачень. У деякі дні для фотографування тут вишиковується черга з кортежів! Тож ми змушені були ввести навіть символічну плату за зйомку, аби не бути конкурентами РАГСу. Але будемо раді, завжди «за», якщо в кожному весільному альбомі тернопільських молодят з’являться світлини за столиками нашого закладу.

Хто займався дизайном приміщення?

Моя дружина Оксана взяла на себе оформлення закладу, я вирішував організаційні та технічні питання. Ми насправді, створюмоємо не лише їжу, як атмосферу. Це те, що людина відчуває передусім, як тільки прочиняє двері. А вже такі моменти, як цінова політика, відсутність алкоголю, навіть смак і чистота приміщення, – це другорядні питання. В атмосфері закладу виявляється сутність ресторатора.

Які вони, відвідувачі «Каштанової ресторації»?

До нас приходять люди, які завжди знають, чого вони очікують, що тут буде і чого не буде. Тим не менш, ми уміємо приємно дивувати! Батьки дозволяють сюди приходити своїм дітям, й самі залюбки навідуються. Інтелігенція, бізнесмени. Люди приїздять до нас на обід навіть з іншого кінця міста.

Тобто, війна війною, а обід – за розпорядком!

Саме так. А оскільки обідня перерва – не безкінечна, ми працюємо над тим, щоб подавати  їжу якнайшвидше. Крім того, тут немає гамору і шуму, розташування – зручне для призначення зустрічей.

А якщо лінуєшся вилазити з-під ковдри у холодну пору, дощову або сніжну погоду?

У нас діє цілодобова доставка. Вдень – безкоштовна. Замовляють достатньо багато, так що зараз ставимо нову машину на маршрут. Ми доставляємо за бажанням замовника усе з нашого меню.. Адже це так необхідно, якщо до когось «по-українськи несподівано» набігли дуже голодні гості; коли бракує часу, аби щось приготувати дома.

На носі – новорічно-різдвяні свята. Які акційні пропозицій Ви підготували для тернополян?

Насправді, акції ми не прив’язуємо до якихось свят. Навпаки, практикуємо самі створювати собі свято. Практично щодня на сторінці «Вконтакті» http://vk.com/club31320617 проводиться гра «Чорний квадрат» і більше 3 тисяч людей долучаються до розв’язування загадок, є по 300-500-700 дописів щодня. Переможці обов’язково отримують смаколики від ресторації – піцу, суші чи десерт.
Є у нас і унікальна розробка – подарункова знижка у розмірі кількості років. Це іноді буває невигідно для нас у матеріальному плані(особливо коли виграють бабусі по 60 рочків;)))), адже ціни в ресторації і так «не кусючі». Але ми вболіватимемо, щоб така опція залишалася в дії. Так, нещодавно один чоловік святкував 44-річчя і замовив страви додому зі знижкою 44%. В результаті, людина змогла спокійно займатися гостями, а не вовтузитися на кухні.

А як щодо привілеїв постійним покупцям?

Є у нас є дисконтні програми картки знижок у розмірі 5%, 10% 20 %, і вже більше 1000 тернополян стали нашими VIP-клієнтами. Для наших постійних клієнтів з 2004 року діє акція «Шило на мило», за якою можна обміняти десять порожніх упаковок з-під піци на одну упаковку з гарячою піцою «Каштан», доставлену безкоштовно.

Піцу, звичайно, можна доставити безкоштовно, а от хороший сервіс та дбайливе ставлення іноді не вдається отримати за жодні гроші. А от у «Каштані» є і перше, і друге, і третє, причому, цілком щиро і без особливих зусиль навзаєм. І напевно, саме за високу якість обслуговування в 2008, 2009 та 2011 роках «Каштан» було нагороджено почесною відзнакою «Бренд року».

Будинок у самому центрі міста – лише за 347 метрів від драмтеатру – був споруджений іще на початку ХХ століття. Він пережив війну, коли кожен його закуток став прихистком для багатьох сімей, що залишилися без житла. Сьогодні тут все зовсім по-іншому, але давня тепла аура Дому продовжує панувати і приваблювати. А «Каштан», який тепер тут розміщується, ласкаво запрошує завітати в домашню атмосферу та скуштувати наїдки, що не можуть не подобатися. Завжди усміхнені офіціанти, ентузіазм персоналу, відданість традиціям та відкритість до новизни – це те, що перетворює «Каштанову ресторацію» у смачну родзинку міста Тернополя.

Марія Богданович для «Тернопільської липи»

 

Коментарі закриті.