Тернопільщина збільшила виробництво сільгосппродукції

У Тернопільській області другий рік поспіль спостерігається приріст валової продукції аграрного сектору. В січні-жовтні 2012 р. обсяг виробництва валової продукції сільського господарства збільшився на 4,3% проти січня-жовтня 2011 р., у т.ч. продукції тваринництва – на 7,3%, продукції рослинництва – на 3,3%. 

Про це повідомили в головному управлінні статистики у Тернопільській області.

Станом на 1 листопада 2012 р. намолочено 1925,4 тис. т зернових культур (у початково оприбуткованій вазі), що на 9,4% більше, ніж на цю дату торік. Аграрні підприємства збільшили виробництво зернових культур на 7,9%. Більшість сільськогосподарських культур 2012 р. мають вищу врожайність, порівнюючи з 2011 р. Цього року на Тернопільщині в середньому з 1 га збирали по 37,2 ц зернових (на 0,4 ц більше, ніж було станом на 1 листопада 2011 р.), кукурудзи – по 70,6 ц (на 4,8 ц більше). Урожайність цукрових буряків, овочів відкритого ґрунту та картоплі в усіх категоріях господарств зросла відповідно на 79 ц, 6 ц та 5 ц.

Позитивні зрушення в галузі тваринництва відбулися, в основному, за рахунок сільськогосподарських підприємств, які на 1 листопада 2012 р. проти 1 листопада 2011 р. наростили поголів’я всіх видів худоби та птиці, зокрема: великої рогатої худоби – на 5,9% (у т.ч. корів – на 6,7%), свиней – на 14,1%, птиці – на 38,0%. Загалом в області в усіх категоріях господарств сьогодні нараховується 197,2 тис. голів великої рогатої худоби, 383 тис. голів свиней, близько 5 млн голів птиці. Збільшення чисельності свійських тварин та птиці, а також покращення їх продуктивності дозволило наростити обсяги виробництва всіх основних видів продукції тваринництва, зокрема: м’яса – на 4,0%, молока – на 9,3%, яєць – на 7,6%. У січні-жовтні 2012 р. всіма категоріями господарств вироблено 44,1 тис. т м’яса (в живій вазі), 405,6 тис. т молока, 369,3 млн шт. яєць.

ZIK



Коментарі закриті.