Незвична виставка авторської ляльки триває у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. 19 ляльок-мотанок представила майстер ручної вишивки та бісероплетіння Людмила Павлова. Причому кожна вбрана у старовинний костюм,  що символізує певний регіон України.

– Я багато років збираю матеріали про історію українського національного костюму, хусток, адже наші візерунки йдуть, ген-ген, від Трипілля. А ляльку-мотанку використала, щоб показати красу та багатогранність символів вишивки. Коли ж почала шукати ляльки, виявилось, що в Україні немає вітчизняної іграшки, не випускають українську ляльку, все китайське або ці дурненькі Барбі, – розповіла Людмила Павлова. – Тому спочатку роблю із тканини циліндр – безконечник, і вставляю його всередину, потім звичайну мотанку вбираю у костюм. До речі, на виставці навіть представлено спеціально вишиту на льоні карту України з позначеними чотирма основними етнічними регіонами.

На виготовлення кожної ляльки майстриня витрачає місяць часу (на відміну від традиційної мотанки, ляльки пані Людмили досить високі – 42-45 см). Роботи наскільки майстерні, що на персональній виставці трапився неприємний інцидент – вкрали ляльку, взуту у маленькі личаки і вдягнену у домоткану сорочку та штаненята, а сиділа вона на возі, розписаному вручну дочкою майстрині та ще й на ароматному різнотрав’ї Карпат. Іграшку майстрині спеціально передали з Америки, і от такий казус!

Також в експозиції представлена і зіркова мотанка, вбрана у справжню борщівську сорочечку. У серпні минулого року борщівчанку визнали переможницею на виставці авторської іграшки у рамках проекту «Модна лялька» у номінації «Традиції предків». Згодом вона представляла Україну на міжнародній виставці у Празі (Чехія).

– Мої ляльки подорожують уже без мене і живуть своїм життям, – сміється пані Людмила. – А у травні вона відвідала Грузію, на виставці у Тбілісі представляла культуру нашої країни і навіть разом ще з двома авторськими ляльками її сфотографували на центральну афішу виставки.

Номер один

Від admin