Пожежники на час спеки закликають тернополян утриматися від запуску палаючих китайських ліхтариків. Вони можуть стати причиною пожежі, якщо потраплять на сухе дерево або дах будинків.

  – В Україні оголосили п’ятий клас пожежної небезпеки, – каже начальник відділу роботи із засобами масової інформації та громадськістю Ігор Невінський. – Будь-яке використання відкритого вогню в лісі заборонено. А китайські ліхтарики, які запускають на набережній, вітер легко може занести куди завгодно. І це може спричинити пожежу.

У Тернополі запуск китайських ліхтариків став уже традицією. Часто на набережній Ставу проводять навіть масові запуски, коли у небо випускають кілька десятків запалених паперових ліхтарів. Однак навіть у холодну погоду це слід робити обережно.
– Не можна запускати небесний ліхтарик будь-де, – каже пан Невінський. – Скажімо, заборонено біля дерев, ліній електропередач, автозаправок, аеропортів, аеродромів, складів пально-мастильних матеріалів, будинків і інших споруд. Для розваги необхідно вибирати відкриту територію. Категорично заборонено використовувати небесний ліхтарик при швидкості вітру більше 5 метрів за секунду, оскільки політ буде неконтрольованим і куля може залетіти у відкрите вікно чи заплутатися в проводах. Ліхтарик може змінити напрям руху і полетіти у бік житлових будинків або лісової зони, приземлитися на дерево, автомобіль або ж суху траву.
За це порушення Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено покарання у вигляді штрафу до 170 грн.

20хвилин

Від admin