У системі МНС відбулась значна реорганізація – створення нового підрозділу Державної інспекції техногенної безпеки України. Працівників цих структур часто плутають через однакове обмундирування, та, як зазначає начальник Управління Держтехногенбезпеки у Тернопільській області Борис Береза, функції і завдання у них, хоч і взаємопов’язані, проте різні.

–     МНС повинні ліквідувати наслідки і рятувати від тих чи інших небезпечних ситуацій. Наша ж задача – контролювати стан пожежної, техногенної безпеки, стан аварійно-рятувальних служб, здійснювати нагляд за виконанням вимог законодавства у сферах цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру,- пояснює Борис Береза.

Інспектори управління контролюють різні установи, як державні, так і приватні, котрі можуть становити небезпеку для населення чи шкоду середовищу. На даний момент у Тернопільській області є 615 пожежонебезпечних об’єктів, над якими регулярно проводять перевірки. На запитання чому ж тоді так часто трапляються пожежі, дав відповідь заступник начальника Управління – Олег Балан:

–    Тут надзвичайно велику роль відіграє людський фактор, а також недосконала система покарання і штрафів. Інспектор приїжджаючи на перевірку, попереджає про неї за 10 днів до свого приїзду. І навіть в такому випадку люди не поспішають привести в порядок те, що вимагається. Часто голови сільських рад чи начальники установ взагалі в день перевірки покидають робочі місця чи навіть їдуть з населеного пункту. До того ж більшість пожеж трапляється внаслідок недотримання правил безпеки з пічною системою опалення. Також, велику кількість запалів спричиняють дитячі ігри з вогнем.

Окрім цього, максимальний штраф, який «грозить» порушнику становить 177 гривень. Тому дуже багато людей не реагують на попередження і очікують на виписування штрафу, котрий їм дешевше оплатити, аніж витрачати гроші на усунення проблеми. Так, минулого року понад 2 млн. гривень надійшло в державну казну лише за штрафування порушників у нашій області. У випадках, коли ситуація стає зовсім критичною працівники Управління Держтехногенбезпеки припиняють діяльність тих чи інших установ, якщо не на постійно, то хоча б на термін, за який порушення має бути ліквідоване.

Ще однією перешкодою для забезпечення повноцінної роботи інспекторів є недостатнє фінансування з боку держави, стверджує – начальник відділу контролю за діяльністю органів виконавчої влади Юрій Залюбовський. Працівники повинні витрачати гроші на проїзд до контрольованих ними пунктів з власної кишені. А оскільки таких переїздів протягом місяця чимало, то й значна частина невеликої зарплатні витрачається лише на дорогу. Іноді виручають у цій ситуації працівники МНС: інспектори можуть виїжджати з ними на місця події.

Та попри усі недоліки й негаразди працівники Управління Держтехногенбезпеки в Тернопільській області попередило й не дало розгорітись не одному лихові, завчасно врятувало людські життя та помешкання.

Олена Лисиця

Від admin