На вулиці нарешті випав сніг, хоча вже й встиг кілька разів розтанути. А в Тернополі 20 грудня запрацював “теплий тротуар”, який, як завпеняє влада, повинен вберегти мешканців від травм. Він знаходиться на бульварі Тараса Шевченка – від універмагу до повороту на вулицю Князя Острозького.

Однак, цікавий наступний момент: у перший день функціонування цього, так би мовити, місцевого “ноу-хау” комунальники посипали його піском. У такому випадку виникає питання: яка ж тоді доцільність нововведення? Можливо, кошти, які знадобилися на облаштування “теплого тротуару”, слід було витратити на спеціальну суміш, щоб уникнути ожеледиці, а відтак – травм.

Як пояснює заступник міського голови Владислав Стемковський, двірники, які традиційно працювали на цій території перестрахувалися і посипали його сумішшю, як й інші тротуари в місті.

–  Вчора випала достатня кількість снігу. У тому, що його за інерцією посипали піском, – немає нічого поганого. Але, повірте, якби тротуар не був увімкнений, – там би була зовсім інша ситуація. Зараз є спеціальна інструкція для працівників, які відповідають за цю ділянку, аби її дещо по-іншому доглядали, – коментує чиновник. – “Теплий тротуар” має певний температурний режим. Якщо починаються опади, зокрема падає сніг, вмикається сама система. Вона має автоматичне реле, яке залежно від температури плитки, вмикається або вимикається, тобто працює достатньо економно. Якщо система увімкнена і температура встановить менше 0 градусів, реле вмикається автоматично. Тротуар нагрівається упродовж півгодини. Якщо опадів не спостерігається, а снігу взагалі немає, – тротуар вимикається.

Де найближчим часом влада планує облаштувати в місті тротуар з підігрівом – поки що невідомо. Це буде залежати, як зауважив Владислав Стемковський, як проявить себе нововведення цієї зими з технічної та фінансової точки зори. Водночас Сергій Надал у своїй передвиборчій програмі обіцяв, що до кінця року такі тротуари будуть облаштовані на вулицях Патріарха Мстислава (від Руської до майдану Мистецтв), Шашкевича, Острозького (ділянка від Руської до вулиці Шептицького).

Нагадаємо, що “Теплий тротуар” облаштувало одне зі структурних підрозділів ТОВ «Тернопільбуд», що очолює Василь Лило, – спеціалізоване будівельне управління «Спецбуд». Як повідомив раніше начальник міського управління житлово-комунального господарства Володимир Болєщук, з місцевої казни на реконструкцію ділянки тротуару на бульварі Шевченка, 18, виділено 240 тисяч гривень.

Наскільки “теплий тротуар” виправдає свою ефективність і необхідність, тернополяни зможуть переконатися цієї зими.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin