Тернопільський “тризубівець” Василь Лабайчук має намір оскаржити рішення суду Запоріжжя, за пошкодження пам’ятника Сталіну. Його адвокат подасть апеляцію вже завтра, 21 грудня.  Нагадаємо, що 12 грудня Жовтневий районний суд Запоріжжя засудив дев’ятеро активістів “Тризубу” за спилювання голови пам’ятника Сталіну. Вони отримали умовні терміни – від одного до трьох років. А ще суд зобов’язав хлопців відшкодувати Комуністичній партії України вартість погруддя – понад 109 тис. грн. Однак вони наголошують, що цього робити не будуть.

Загалом, дев’ятеро засуджених уже почали оскаржувати вирок феміди окремою скаргою. Якщо це не допоможе, вони планують звернутися за захистом до Верховного суду України. Щоправда, надії на справедливе вирішення “тризубівці” швидше покладають на Європейський суд.

– Моє життя особливо не змінилося після повернення додому і вироку суду. Як був головою організації “Тризуб”, так і залишився. Чимало людей, політиків, з якими я особисто не знайомий, впізнають мене на вулиці. Схвалюють, що відважився на такий вчинок. Гадаю, чим активнішим будеукраїнський народ, тим швидше досягне того, за що боролися наші батьки та діди, – каже голова ТОО “Тризуб” ім. С. Бандери Василь Лабайчук.

Оприлюднений вердикт суддів, як стверджує представник “Тризубу” Євген Філь, cуперечить національним інтересам, підриває авторитет України у світі, тим паче, що Євросоюз засудив і прирівняв сталінізм і нацизм до злочину проти людства.

–  Людина, яка винищила мільйони українців, сьогодні, мало того, що їй поставлено пам’ятник, то ще й карають за його демонтаж. Зрештою, влада не повинна була допустити встановлення погруддя Сталіну. Ми будемо звертатися до органів влади, щоб ті дали політичну, правову і етичну оцінки вироку суду. Адже він є ганебним, у першу чергу, для влади, і для усього політикуму, який є в Україні. Це плювок у душі українців, – вважає пан Філь.

Категорично засуджують рішення суду й представники політичних партій та громадських організацій. Свою позицію вони висловили 20 грудня на засіданні Тернопільського прес-клубу під назвою: “Захисти честь нації”.

– На сесії обласної ради сьогодні ми ставили питання щодо політичної оцінки рішення суддів щодо засудження хлопців за демонтаж пам’ятника Сталіну. М’яко кажучи, спроба була не зовсім успішна, оскільки обласна рада дотепер недоукомплектована. Відтак, жодне рішення без участі представників міжфракційного об’єднання “Стабільність і реформи” і Партії регіонів не проходить, – каже депутат облради Степан Барна.

Незважаючи на це, 55 депутатів, як зазначив пан Барна,  проявили свою принципову позицію, засуджуючи особистості Сталіна і Гітлера у сучасних реаліях. Серед них – представники “”Свободи”, Української народної партії, “Нашої України” і один позафракційний депутат.

– Пропоную встановити в Тернополі пам’ятник Сталіну та Гітлеру – катам українського народу, які винищили кілька мільйонів українського народу. Гадаю, світова спільнота дасть належну оцінку цьому монументу, – додав депутат облради.

До слова, 18-20 грудня “тризубівці” ініціювали всеукраїнську акцію “Сталін=Гітлер=Янукович”, щоб привернути увагу громадськості до тоталітарного режиму діючої влади. Відтак, 20 тисяч плакатів із зображенням Гітлера було розповсюджено по всіх областях України, з написом “Я також винищував українців. Поставте і мені пам’ятник”. Такі листівки розвішали і в Тернополі.

– Акція пройшла спокійно: жоден учасник не був застриманий правоохоронними органами. Не було й силових конфліктів, – говорить Василь Лабайчук. – Сьогодні режим Януковича намагається створити на території України тоталітарну державу. Про це свідчать протестні настрої, які усякими способами влада щоразу намагається придусити. Окрім того, досі тривають політичні репресії не лише проти “Тризуба”, але й проти опозиційних партій, скажімо. Якщо так буде тривати й надалі, тоді матимемо таку ж суспільну ситуацію, що спостерігалася при Сталіні чи при Гітлері.

Юля Квітка

Тернопільська липа

Від admin