Понад 20 відомих і самодостатніх тернополянок продемонстрували свої творчі здібності у п’ятницю, 25 листопада. Їхні вироби будуть лотами на благодійному аукціоні, який планують провести напереродні Дня св. Миколая. Вилучені кошти підуть на лікування онкохворих дітей гематологічного відділення Тернопільської міської дитячої лікарні.

Отож, ляльки-мотанки, скриньки у стилі шебі-шик, декоративні брошки з художньої вовни виготовили успішні тернополянки на відкритому благодійному майстер-класі «Відкриваємо серця». Cеред присутніх були жінки, котрі задіяні у політиці, громадському житті міста, у письменстві чи сфері бізнесу. У такий спосіб організатори cподіваються привернути увагу громадськості до збору коштів для дітей, хворих на рак, за рахунок продажу виробів знаних тернополянок.

Вид хенд-мейду тернополянки обирали для себе за допомогою жеребкування. З учасниць майстер-класу утворилося кілька груп, де у кожній з них жінки освоювали певну техніку ужиткового мистецтва. Захід проходив під патронатом дружини міського голови  Олени Надал.

– Сподіваємося, що ця акція допоможе зібрати немалі кошти на апарат для онкохворих дітей, – сказала пані Олена. –На майстер-клас зголосилося прийти більше 20 жінок, які не причетні до мистецтва рукоділля, – це видатні тернополянки, а також мої хороші приятельки, яких я запросила.

Так званими педагогами тернополянок  з різних технік рукоділля були визнані майстрині народного промислу. Зокрема, азам виготовлення ляльки-мотанки їх навчала Ірина Вербіцька, валяння з вовни – Тетяна Охрицька, витинанки – Оксана Дученчук, декоративній техніці декупажу – Оксана Осеняк, а стилю шебі-шик – Наталя Крижовачук із Рівного.

– Сьогодні для виготовлення ляльки-мотанки ми використовуємо традиційний народний метод. Для цього нам достатньо різнокольорових клаптиків тканини, тісьми і підставки, – розповідає майстриня Ірина Вербіцька. – Щоб виготовити авторську ляльку, треба прикласти великих зусиль. Якщо ще й шити для неї народний стрій, оздобивши його вишивкою, то на це знадобиться  чимало часу – від двох тижнів до місяця. Традиційну ляльку-мотанку ніколи не шили, відповідно не використовували ані ножиць, ані голки. Її виготовляли зі шматків тканини, способом зв’язування і накручування вузлів.

Рівнянка Наталя Криживець навчала відомих тернополянок як зробити дерев’яний виріб у стилі шебі-шику, або прованс. Він передбачає штучне зістарення речей декоративного призначення, при цьому майстриня застосовує різні техніки, скажімо, декупаж.

– Спершу покриваємо виріб акриловими фарбами, наприкла дерев’яну скриньку. Далі натираємо її кути парафіном і знову фарбуємо. Коли вона висохне, легкими рухами частково знімаємо фарбу наждачним папером. Опісля, на скриньку клеїмо малюнки зі серветок, тобто застосовуємо техніку декупаж, – каже пані Наталя. – Благодійний майстер-клас такого масштабу в Рівному поки що не проводили, хоча є велика кількість волонтерів, які допомагають онкохворим дітям. Якщо подібний захід будуть проводити в нашому місті, обов’язково долучуся до нього.

Завідувач сектору медико-профілактичної роботи Тернопільської міської ради Ольга Ярмоленко опановувала техніку валяння з художньої вовни. Жінка виготовила брошку для одягу, у вигляді квітки лотоса.

Натомість директор телекомпанії «TV-4» Юлія Винокур зробила виріб, який здавна був оберегом української родини, – ляльку-мотанку.

–  Я давно не бавилася ляльками. У моєї молодшої доньки, якій дев’ять років, дуже багато ляльок. Оскільки завжди бракує часу, тому зазвичай купуємо одяг для іграшок. Але після майстер-класу  покажу своїй донечці, як робити подібні речі. Гадаю, вона разом із подругами теж буде виготовляти ляльки-мотанки. Сьогодні ми не лише стараємося, кожен із нас вкладає у виріб частину своєї душі, передаючи добро і хорошу енергетику, – каже пані Юлія.

За одним столиком поруч із Юлією Винокур уміло вправлялася й письменниця Ірина Мацко.

– Я зробила дуже симпатичну красуню. Чесно кажучи, не думала, що зможу виготовити  ляльку-мотанку власними руками. Маю надію, що вона буде належно оцінена, і отримані за неї кошти підуть на добру справу.

А от Олені Надал методом жеребкування випав такий вид народного декоративного мистецтва, як витинанки. Жінка під керівництвом майстрині Оксани Дученчук робила різдвяні листівки.

– Для відкритки обрала шаблон, на якому зображена різдвяна свічка. Вона асоціюється у мене зі Святим вечором, домашнім теплом та душевним спокоєм, – розповіла дружина мера. – Благодійний аукціон плануємо проводити 14-15 грудня, напередодні свята св. Миколая. Чим більше людей прийде на аукціон – тим більше грошей збиремо.

Більше фото дивіться тут.

Від admin