Cвою першу книгу з унікальної серії «Мандрівка Україною» –  «Cкарби твого міста: Теребовля» презентувала письменниця Наталка Михно 25 листопада в Тернопільському прес-клубі. Видання насамперед націлене на дитячу аудиторію, оскільки для маленьких читачів, як запевняє жінка, легше писати. У книжці авторка використовує оригінальний підхід: сюжет подає через легени, перекази про історичних осіб, незвичайні події та факти. Незабаром пані Наталка планує видати книжку й про Тернопіль, де свого часу проходили її студентські роки.

У новому виданні письменниця намагалася передати дитячі спогади, тепло і ніжність до рідного міста – Теребовлі. Заглибитись у його сюжет читачеві допомагають головні герої – скептичний Славко і начитана та романтична Софійка, які постійно сперечаються між собою. Багато уваги у книжці приділено Теребовлянській фортеці. Окрім того, 12-річні головні герої уже побували в Микулинцях.

– Ця книжка для мене є дуже особлива, оскільки у ній йдеться про моє рідне місто, в якому я народилася, працювала, народила дітей. Тому вона має теплий спомин про моє дитинство. Надалі мандрівка кожним містом школярів буде розпочинатися Теребовлею, – розповідає Наталка Михно. – Попередня книжка про Микулинці торік розійшлася за один день, напередодні Дня святого Миколая. Її примірників майже не залишилось. Не люблю продавати книжки – я їх роздаю, тому щоб видати нову книгу грошей не вистачило. У цьому мені допомиг давній друг дитинства, з яким ми знайомі ще зі школи. Книжка про Теребовлю – це наш спільний подарунок рідному місту.

Наразі є 200 примірників книги про Теребовлю, а тираж планується близько 3000. Згодом вони з’являться на полицях книжкових магазинів. Чтиво буде вартувати 50-60 грн.

Далі Славко і Софійка з фотоапаратом подадуться у цікаву та захоплюючу подорож Тернополем. А щоб відчути дух міста, яке Наталка Михно пам’ятає зі студентських років, і розказуватиме про нього у своїй новій книжці, вона перебралася у Тернопіль. Письменниця планує видати книгу про обласний центр до Дня міста наступного року. Загалом головні герої Наталки Михно об’їдуть кожен район Тернопільщини. Отож, на черзі Тернопіль, а далі – Збараж, Кременець, Бучач або Бережани.

Для цього жінка вже встигла відвідати всі райони, і кожен із них відкрила для себе по-іншому, з їхніми старовинною архітектурною спадщиною. Також досліджує архівні матеріали, збирає цікаві легенди, вивчає історичні факти. Це так захопило її, що пані Наталка має намір видати краєзнавчо-історичну літературу, доступну для дітей, мовляв, “роман тернопільському гостю”.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin