Поки українці мерзнуть, пристосовуючись до жовтневого холоду, на політичному фронті у нас пристрасті розгоряються не на жарт. Попри те, що Юлію Тимошенко посадили за грати, її прихильники переконують: лідер у партії не змінився. І закликають до боротьби із режимом Януковича.

Так, нардеп від ВО «Батьківщина», він же голова Тернопільської обласної організації цієї політичної партії Василь Деревляний зараз про вибори не думає. Він заявляє: якщо цей режим залишиться при владі і надалі, то виборів не буде взагалі.

– Сьогодні треба захищати Україну і українців. І не дивитися, хто завтра більше набере відсотків на виборах. Якщо ми дійдемо до завтра, то як влада вирішить, хто має пройти до парламенту, ці і пройдуть. Тому злочинно чекати завтрашніх виборів і ділити чиїсь відсотки. Сьогодні треба усім разом гуртуватися в єдиний монолітний кулак і чинити спротив нинішньому режиму Януковича.

Він обіцяє, що на Тернопільщині  уже незабаром розпочнуться активні акції прихильників БЮТ, як-от пікети та перекриття доріг. Тобто, план, що робити після оголошення вироку, у партійців був і є. При цьому, за словами депутата, проводити такі заходи не пізно. Є і пояснення, чому це відбуватиметься саме тепер: бо підтримки інших партій під час судової тяганини у столиці було мало, а самим вести боротьбу важко.

– Уся боротьба була зосереджена біля Печерського суду у Києві. Я як народний депутат ціле літо там пробув. Наші члени партії їздили туди. На превеликий жаль, інші політичні сили до цієї боротьби не приєднувалися. Якби було їхнє  підключення реально, а не декларативно, то, думаю, і ситуація була б зовсім інша. Сьогодні більшість політичних партій і їх лідерів є настрашені. Вони бояться відкрито стати до боротьби. Ми боролися нашими силами. Так, стояли інші палатки. Але вони тільки стояли. Там був один день черговий, а цілу ніч – нікого.

За склад своєї партії Деревляний спокійний. Він переконує:  незважаючи на події навколо Тимошенко, кількість членів БЮТ на теренах області не змінилася.

– Люди не виходять з партії. Ми виключаємо тих, хто не може захищати лідера. Це поодинокі випадки. На їхнє місце приходять інші. У нас нема жодного району, де б не відбувався вступ у партію. Однозначно, їхня кількість постійно змінюється. Але щоб хтось з активістів хотів сам покинути партію – такого немає.  Нас є 10 500 чи 10 700, точніше можна сказати наприкінці місяця, коли приходять звіти.  Та ця цифра від приходу до влади режиму Януковича не є мінусовою..

Із такої великої групи прихильників Тимошенко на акції протесту до столиці їздили понад 400 людей. Проте нардеп вважає, що і це немало. Зізнався, що довозом займається він як голова обласної організації та голови осередків у районах. Тому знає точно, що представників інших політичних партій під час акцій біля Печерського суду не було – цього ніхто офіційно не організовував, а самі не зголошувалися.

– Однозначно, я був би «за», щоб приїхало 10 тисяч людей з Тернопільщини. Там ніхто нікому не платить, члени партії за гроші не стояли. Якби ті, хто міг допомогти, поміг нам придбати квитки, замовити бус, людей би було більше. Ми можемо вивозити тисячами. Але нам важче, бо автобусів не випускають, тільки легкові  автомобілі членів партії і буси. Є ще прохідні поїзди зі Львова, Чернівців і Івано-Франківська, але квитки беруть керівники їхніх обласних осередків, а нам уже що залишається.

Звісно, депутат хотів би бачити більше людей на акціях в області – бо ж до Києва уже їхати не треба.  При чому, на його переконання,  у них мають брати участь і лідери інших партій, з якими зараз тривають переговори.

Водночас, з ким саме буде об’єднуватися «у міцний кулак» ВО «Батьківщина», Деревляний чи то не  знає, чи то не хоче казати. Одне наразі йому відомо точно: його організація не буде наслідувати приклад Романа Заставного і переходити у «Фронт змін».

– Перехід Заставного – це його особиста справа, коментувати цього я не буду. Що ж до об’єднань, заявляв і заявляю, є позиція вищого керівництва: ні з ким на жодних виборах ми об’єднуватися не будемо. Ми – самодостатня політична сила. Сьогодні бачимо, що ніхто реально плеча підставити не хоче. Є заяви – і все. Однозначно, є політичні сили, які більш активну позицію займають, ніж інші. Але у процесі цієї кількамісячної боротьби побачили, хто чого вартий. Ми не один раз ішли на вибори і далі будемо це робити.

І додає, що міжнародні організації засуджують вирок Тимошенко.

– Сьогодні весь світ, всі захисні організації кажуть, що це політична розправа – цей вирок жодного стосунку до юриспунденції не має.

На що саме партія робить більшу ставку – на страйки в Україні чи міжнародну підтримку, Деревляний відповідає дипломатично:

– Одне одному не заважає.

Отже, боротьба не за горами. Так само, як і вибори. От тільки що раніше відбудеться і які будуть наслідки для нас, українців? Поживемо-побачимо.

Тетяна Сорока

Від admin