Двадцятиріччя своєї плідної і невтомної мистецької праці відзначатиме 23 жовтня муніципальний Галицький камерний оркестр. За ці роки колективу довелось пережити різні періоди становлення – і злети, і нелегкі етапи у своїй діяльності, однак, він все ж таки зумів гідно вистояти. Більше того, – здобув чимало шанувальників як в Україні, так і за кордоном, виплекав власну слухацьку аудиторію.Дехто з поціновувачів камерної музики не пропускає жодного концерту колективу, що вже говорити про щорічні традиційні відкриття та закриття концертного сезону. Окрім того, оркестр став професійною кузнею для багатьох музикантів-інструменталістів, які зараз працюють у різних оркестрах у столиці та за кордоном. А серед тернополян Галицький камерний вважається своєрідним духовним осередком, школою формування мистецьких смаків та уподобань.

Урочиста імпреза з нагоди двадцятилітнього ювілею колективу, яка водночас відкриватиме цьогорічний концертний сезон, обіцяє бути вельми насиченою. Святкування, як обіцяє незмінний художній керівник і диригент колективу заслужений артист України Василь Феленчак, проходитиме в тісному, дружньому і рідному колективі оркестру. Ювілейна програма планується достатньо розмаїтою, і, як сподівається маестро, приємно здивує цікавими сучасними творами, зігріє душу старовинною класикою, потішить популярною музикою. Таким чином, основний акцент зроблено на улюблені твори тернополян.

Розробити ювілейну програму було надзвичайно складно. Зрештою, виникла ідея дослухатися до побажань наших слухачів, адже все, що ми робимо, – це для людей, перевірено двадцятирічним досвідом, – розповів під час пресової конференції, приуроченої двадцятиліттю оркестру, пан Василь. – Для цього проводили опитування і вивчали думку наших прихильників на зустрічах, після концертів. Загалом вже стало правилом для нас, щоб у концертних програмах відображати потреби людей, аби вони змогли там знайти себе, збагатити свій внутрішній світ, зберегти усмішку та почуття любові.

За двадцять років Галицький камерний оркестр дав понад тисячу концертів. У його творчому доробку більше 350 творів. Серед головних офіційних здобутків колективу – звання лауреата Першого Всеукраїнського фестивалю академічного мистецтва «Синкопа… Слово… Па-де-де…», Гран-прі на Міжнародному фестивалі «Закарпатський Едельвейс». До речі, Галицький камерний оркестр свого часу надихнув народного артиста України, славнозвісного диригента та аранжувальника Ростислава Бабича писати власні музичні твори, чого до цього часу маестро не робив. А тим більше, – для такого маленького колективу, як камерний оркестр (для порівняння, у Галицькому камерному працює 12 музикантів, а в Державному академічному естрадно-симфонічному оркестрі України, яким керує Ростислав Бабич, – близько ста).

Неодноразово втілювати у життя мистецькі задуми та проекти Галицькому камерному колективу допомагав і продовжує виконувати цю місію заслужений діяч мистецтв України, поет Олег Герман.

Дуже часто буваю присутнім на народженні «похорону», тобто, виникає колектив, обєднання чи осередок, а через невеликий період часу вони зникають. Але Бог милосердний – Він обирає найкращих, – каже митець. – Маю за честь знати такий колектив і працювати з ним. Мені доводилося долучатися до створення мистецьких проектів Галицького камерного оркестру: писати сценарій або невеликим штрихом доповнювати програму. І щоразу я отримував від цього великий заряд, адже класична музика заряджає кожного. Говорячи сьогодні про двадцятиліття оркестру, ми повинні сказати наступне: це відкриття нового, творчого сезону. Дуже важливо, щоб ця подія стала для колективу тим камертоном, в якому вся оркестрова палітра звучатиме упродовж цілого року, а також одкровенням для присутніх на цьому дійстві. Це має бути маленький прелюд великої праці колективу.

З перших концертів Галицького камерного оркестру серцем прикипів до колективу та музики, яку творять ці талановиті люди, відомий тернопільський журналіст Михайло Зубик. Відтоді, в міру сил, постійно співпрацює з оркестром – допомагає у створенні програм, веде концерти. Кілька останніх років долучилась до цієї роботи і місцева журналістка Олена Лайко. Відтак, до їхнього дуету на сцені і особливої подачі матеріалу про твір, що зараз звучатиме, публіка вже навіть звикла, тому на коментарі ведучих чекає з неменшою цікавістю, ніж на музику.

Коли знаєш, що твір, який прозвучить, складний, завжди відчувається «мандраж» і тільки й думаєш: «Боже, хоч би все пройшло добре». Це і є справжньою оцінкою роботи талановитих людей, а разом із тим, – відчуттям єдиного колективу, незважаючи на те, граємо ми на музичних інструментах чи стоїмо в цей час за кулісами, готуючись оголосити наступний твір, – щиро ділиться враженнями пані Олена. – А щодо саме творення програм, то останнім часом ми просто отримуємо від Василя Феленчака список творів, які звучатимуть в концерті, зі словами: «Ви – господарі програми, працюйте, я вам цілком довіряю».

Саме ця можливість – висловити свою думку, передати власні відчуття музики й аури, яка панує в колективі, цікаво подати інформацію і є тією «родзинкою», яка надихає до співпраці з оркестром, – переконана Олена Лайко.

Отож, муніципальний Галицький камерний оркестр запрошує усіх шанувальників класичної і популярної музики, друзів колективу на концерт, присвячений двадцятилітньому ювілею та відкриттю нового концертного сезону. Відбудеться захід на сцені Українського Дому «Перемога», що на бульварі Шевченка, 27. Початок – о 17 годині. Сподіваємося, що ця імпреза відкриє нову сторінку у творчій біографії оркестру, і стане важливою подією в культурному житті міста.

Юля Квітка

Тернопільська липа

Від admin