В українському соціумі через оплачувані «майдани» та мітинги спотворилося поняття «громадянська позиція», відтак, населенню, як і представникам політичних партій, притаманний принцип «Моя хата скраю…», – стверджує голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, народний депутат України, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко. На його думку, врешті треба звільнитися від полону примарних ілюзій та імітацій і відчути себе справжніми, свідомими громадянами країни. Про це, а також оцінку останніх подій, які сколихнули всю Україну, Земельну та Пенсійну реформи говорив Анатолій Гриценко на прес-конференції, яку дав, перебуваючи в Тернополі.

На початку зустрічі з журналістами політик пообіцяв, що його відповіді, причому, на будь-яку тему, будуть щирими і правдивими. А насамперед виокремив «проблему і новину №1» – судовий вирок у справі Юлії Тимошенко.

Рішення суду – це вирок не Тимошенко, а Януковичу

–   Через кілька хвилин після оприлюднення рішення суду я одразу сказав, що це вирок не Тимошенко, а Януковичу. Опісля стало стовідсотково зрозумілим, що він не має жодного шансу на другий термін бути президентом, незалежно від того, коли випустять Юлію, через один-два місяці чи рік. Янукович умудрився налаштувати проти себе не тільки українське суспільство, яке вже не вірить йому і освистує його під час святкових заходів, а й увесь світ, заявив Анатолій Гриценко. Усі вже забули, хто така Юлія Тимошенко. Можна сперечатися, скільки в ній самій демократизму, успіху, порушень. Утім, є просто маленька тендітна жінка і величезне чудовисько, крокодил, який засадив її за грати абсолютно незаконно. А Кірєєв – це такий хлопчина, який озвучує все, що йому скажуть. Як підтвердження, за півгодини до оприлюднення рішення суду один із членів Партії Регіонів (Інна Богословська-ред.) в Інтернеті оприлюднив фрагменти вироку.

Ув’язнення Юлії Тимошенко матиме не тільки політичні, але й економічні наслідки, –стверджує Анатолій Гриценко. З приводу цього лідери європейських держав чітко й голосно висловили свої міркування, що, за його словами, зрозуміло навіть для тупих. І якщо до них не дослухається українська влада, тоді, як сказав пан Анатолій, ситуацію можна охарактеризувати на кшталт «картина Рєпіна «Приплили», оскільки проявляти своє ставлення до громадян і міжнародних партнерів у такий спосіб з боку влади – неприпустимо.

–   Вирок і утримання під вартою Тимошенко, Луценка, Іващенка й багатьох інших чиновників є абсолютно незаконними. Це – помста. Ніхто з цих людей не святий. Всі вони припускалися помилок. Але якщо ми говоримо про європейські стандарти, то до вироку суду за грати саджають лише вбивць і гвалтівників. У мене немає сумнівів, що Тимошенко рано чи пізно відпустять, переконаний політик.

Міліція перетворилася на правопорушний орган

Згадав пан Гриценко і про ще одну шокуючу подію – спецоперацію міліції на Одещині із знешкодження особливо небезпечних злочинців. Мовляв, це продемонструвало те, що в Україні немає міліції, яка захищає людей від бандитів, а є міліція, яка захищає владу від людей.

–   Це засвідчило, що кілька людей бандитів зі зброєю, які мають військовий досвід в Афганістані або Чечні, можуть поставити на коліна будь-яке місто, аеропорт чи стадіон. Як виявилось згодом, керівник обласного управління внутрішніх справ взагалі не міліціонер, а митник. За таку безвідповідальність за часів Сталіна вище міліцейське керівництво розстріляли б, за Брєжнєва – звільнили б, тоді як сьогодні – це цілковитий порядок, каже народний депутат. Міліція стала не правоохоронним, а правопорушним, бандитським органом. Це треба припиняти.

Така ж невтішна ситуація, на думку Анатолія Гриценка, спостерігається й в армії, де відсутня бойова підготовка до бою. Армія абсолютно безпорадна, щоб захищати своїх громадян: серед 184 тисяч військових особового складу в авіації немає жодної боєздатної ескадрильї, а в сухопутних військах – боєздатного батальйону. Тобто, армія дійшла до ручки, – узагальнює Анатолій Гриценко.

Скасування пільг 36 категоріям населення є злочинним кроком

Також посадовець зачепив питання про скасування ряду пільг для громадян, які постраждали від аварії на ЧАЕС, ветеранів-афганців тощо. На цю тему народний депутат написав для «Дзеркала тижня» матеріал під назвою «Хроніка злочину», де злочинцями відкрито називає Азарова, Лавриновича, Литвина, Януковича.

–   Відповідний законопроект, що внесли до парламенту, не ознайомивши з ним суспільство, депутатів і комітети, і відразу прийняли в цілому, є злочином. Він скасовує пільги для шахтарів, вчителів, лікарів, інвалідів війни, чорнобильців тощо і загалом стосується 10 млн. людей, серед яких – 36 категорій населення. Їх позбавили можливості відсудити свої права, оскільки закон не передбачає такої норми, зауважує політик.

Земельна реформа – афера тисячоліття

У парламенті на порядку денному стоїть розгляд Земельної реформи. Тож, у разі її запровадження, Анатолій Гриценко застерігає українців за жодних умов та великих сум не продавати землі. Інакше земля стане товаром, а українці залишаться ні з чим.

–   Я проти прийняття такого закону. Законопроект криє у собі аферу тисячоліття, це обман 46 млн. людей. У ньому закладені механізми, що передбачають заниження вартості землі. Причому, юристи вже знайшли там десятки схем, які дозволять іноземцям обійти українське законодавство і купити землю. Якщо реформа набуде чинності, кілька сімей скуплять 42 млн. га української землі, а через три-чотири роки перепродадуть її і зароблять на цьому сотні мільярдів. Якщо хтось думає, що питання про продаж землі буде добровільною справою, тоді треба згадати, як бандитська влада працювала на початку 1990-тих років. За допомогою прасок і паяльників вона забирала все, що їй було потрібне. Буде те ж саме. Праски і паяльники вже закуплені. Тому не варто вдаватися до ілюзій, говорить пан Гриценко.

Щодо того, за яким сценарієм розвитку надалі курсуватиме Україна, на думку політика, все залежить від можновладців і народу. Чиновник не відкидає можливості, що країна може повторити досвід арабських держав.

–  Якщо влада буде тиснути на всіх бульдозером і безсоромно збагачуватися, то суспільство може вибухнути протестами, як це трапилося в Судані, Лівії, Тунісі. Причому, результат буде однаковий: люди, які чинять безвідповідально і хочуть правити вічно, закінчують по-різному – хтось у вязницях, а когось розстрілюють просто у дворі. Якщо ж посадовцям вистачить клепки зупинитися, тоді ситуація закінчиться мирно переобранням влади шляхом виборів, – зазначив Анатолій Гриценко.

До слова, політик веде свій сайт, де коментує ситуацію в державі, і є активним блогером.

Юля Квітка

Тернопільська Липа

Від admin