Художник ілюстрацій є співавтором книги, місію якого часто недооцінюють. Адже якісний літературний матеріал – це лише наполовину виконана робота, переконана тернопільська художниця Яна Гавриш. Його довершенням мають бути цікаві малюнки, які допомагають глибше осмислити зміст прочитаного та пережити сюжетні лінії разом із літературними персонажами. Власними секретами книжкової графіки поділилася з маленькими тернополянами Яна Гавриш під час майстер-класу 28 серпня, у книгарні “Є”. Тож, взявши в руки кольорові олівці і прислухаючись до порад художниці, у малюків на папері оживали квіти, дерева, гори, словом те, що їм було ближче до душі.

– Донечка Христинка дуже любить малювати. Любить тварин, особливо котів. Саме їх вона часто зображає кольоровими олівцями або маркерами. З чоловіком маємо намір віддати Христинку в гурток чи художню школу. Сьогодні вона вперше намалювала природу і отримала похвалу від художниці, – розповідає Оксана Заваденко.

Головне завдання художника-ілюстратора, за словами пані Яни, – зробити цікавим навіть не дуже цікавий матеріал. Перш ніж взятися за роботу, жінка перечитує книгу, інколи навіть декілька разів, аби пройнятися її контекстом, знайти у ній щось особливе і передати це читачеві через ілюстрації.

– Випробовує себе в різних техніках, оскільки нецікаво працювати з однією . Мені хочеться змін, щоб постійно рости і набувати досвіду. Здебільшого ілюструю книги для дітей. Однак, якщо є замовлення, оформлюю також дорослу літературу. Цікаво реалізувати свої творчі сили у графіці фантастичної літератури, так званого фентезі, яка сьогодні надзвичайно популярна, і поезії, – говорить Яна Гавриш.

А перші свої малюнки художниця зробила до книг Олександра Гріна “Пурпурові вітрила” і Антуана де Сент-Екзюпері “Маленький принц”. Займатися ілюстрацією книг мріяла змалечку. Втім, через невпевненість у собі свої малюнки нікому не показувала.

– Одного дня старша сестра взяла мене за руку і відвела в художню школу. Я із великим задоволенням відвідувала цей заклад. Там був мій своєрідний світ. Загалом у дитинстві я найбільш за все любила читати і малювати. Також ще одним із моїх хобі була музика. Свого часу я закінчила музичну школу. Згодом, у юні роки, значну увагу приділяла першим двом захопленням. Потім вступила до художнього училища. Надалі продовжувала малювати ілюстрації, але не наважувалась комусь показати їх. Вважала, що цією справою займаються лише видатні художники, а надрукувати свої малюнки у книжці – взагалі нереальним, – пригадує жінка.

У 1990-ті роки Яна Гавирш вирішила серйозно займатися графікою. Врешті-решт, показала свої роботи фірмам, які виготовляли листівки, і їм вони сподобалися. А вже на початку 2000-х років направила малюнки у видавництво «Богдан», з яким досі співпрацює. Як стверджує митець, якщо в житті хочеш чимось займатися, – обставини складуться на твою користь. Cьогодні тернопільська художниця оформлює книги для українських видавництв, тому часу для власної творчості – обмаль. Коли ж все-таки знайдеться вільний час, ілюструє дитячу книгу. Її автора наразі тримає у секреті. Можливо, ці роботи у майбутньому експонуватимуться на персональній виставці Яни Гавриш.

Наприкінці майстер-класу діти подарували малюнки своїм рідним.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

Від admin