Колишній очільник міста Тернополя Роман Заставний уже не представляє партію «За Україну» на Тернопільщині. Він покинув владне крісло керівника обласної організації, щоб перейти у «Фронт змін». Схожий перехід  уже був у його біографії – минулого року екс-мер так само покинув «Нашу Україну» і перейшов у підпорядкування до В’ячеслава Кириленка.

Сам Роман Йосипович анітрохи не комплексує з приводу вибору уже третьої партії за два роки. Як сам пояснює, усі вони з націонал-демократичного табору та мало чим різняться між собою.

–  Ідеологічно жодна не відрізняється, – наголосив він на прес-конференції 27 вересня цього року.

Сам об’єднався із партією Яценюка та всіх закликав до об’єднання націонал-демократичних сил. Мовляв, тоді Партія Регіонів не зможе показувати тої сили, що зараз, а об’єднані демократи зберуть понад 70% голосів виборців.

Це вперше в Україні обласний осередок одної партії об’єднався з іншою без згоди на те свого вищого керівництва у столиці. Зазвичай маємо іншу картину: рішення про зміни, як несподівані, так і не дуже, надходять усе ж таки із Києва. Як це «вливання свіжої крові» позначиться на рівні діяльності в області – буде видно. Наразі конкретних слів і цілей, окрім самого об’єднання, не прозвучало. Навіть у КОД Роману Заставному та його колишнім однопартійцям-«заукраїнцям» у зв’язку з новою політичною пропискою вступати не треба – вони туди увійшли ще у складі «За Україну». Так і хочеться сказати: разом нас багато, нас не подолати. Хоча це відоме гасло уже й трохи застаріле.

На запитання, чи сам колишній мер Тернополя піде у Верховну Раду, за яким списком та у якому окрузі, Заставний відповів ухильно.

–  Питання делегування від тієї чи іншої політичної сили буде визначатися не особисто людиною, а політсилою. Тому говорити про такі речі поки що рано.  Але можу сказати про інше. Протягом усіх років Тернопіль має одну проблему і вона дуже загострилася: місто не мало і не має лобі. Тобто, тих людей, які не будуть приходити сюди із порожнім мішком, щоб набити власні кишені, а спробують лобіювати інтереси цього міста і області. Якщо у порядку жарту проаналізувати усіх депутатів від Тернопільщини, які були у парламенті, то нам ще тільки не вистачало делегувати наркомана – весь інший перелік уже представлений.

Керівник обласної організації «Фронту змін» Любов Гринчишин нагадала, що її політична сила на виборах мера підтримувала саме Романа Йосиповича. І тепер Любов Володимирівна ще раз допомогла своєму новому однопартійцю.

– Щодо питання кандидатів від «Фронту змін», то на сьогоднішній день говорити про це питання не є можливим. Бо ми не знаємо, за якими правилами будуть відбуватися вибори. Ви знаєте позицію політичної партії, яку озвучив Арсеній Петрович: змінювати правила гри менше, ніж за рік до виборів є неправильно.  Ми вважаємо, що закон, за яким пройшли вибори 2006-07 років є достатньо демократичним. І треба надати вже новому складу Верховної Ради право визначати, як у майбутньому будуть відбуватися вибори до парламенту.

Вона наголосила, що проекти законів про вибори, які зараз розглядають у парламенті, є різними.

–  Можливо, буде змішана система виборів. Тому що Партії Регіонів вигідно через «мажоритарку» скупити голоси і забезпечити собі більшість у Верховній Раді. Вони уже задумуються про вибори 2015 року. Розуміючи, що рейтинг їхньої політсили і президента падає, не секрет,  напевно, що навіть Ющенку за такий короткий період часу не вдалося так впасти у довірі людей, як це зумів продемонструвати діючий президент. Мабуть, регіонали захочуть повторити схему, яку вже намагалися впровадити – вибори президента безпосередньо у Верховній Раді.

Поки що Любов Гринчишин упевнена в одному:  ці вибори будуть відповідальними.

–   На сьогодні позиція партії така, що кожна територія повинна мати свого представника. Будемо підбирати кандидатури, обирати сильнішого – ту людину, яка буде ефективною у парламенті і впливатиме на формування законів. Є таке бачення, щоб було регіональне представництво у Верховній Раді.

Але це все буде потім. А наразі правління партії «За Україну» одноголосно прийняло рішення про злиття із «Фронтом змін» і розіслало рекомендації членам своєї партії перейти разом з ними. Кожен «заукраїнець» буде визначатися сам. Принамні, до 26 листопада, коли, за словами Романа Заставного, має відбутися спільна конференція усіх делегатів. Отоді і дізнаємося, яка доля спіткає «За Україну» на Тернопільщині. Далі буде, як-то кажуть.

Тетяна Сорока

Від admin