Сьогодні не просто День знань. Сьогодні ще й день подарунків для вчителів і школярів. І у Тернополі Миколай у вигляді заступників мера та начальників відділів міської ради чемно обійшов усі школи міста. Тож кожен першокласник отримав на згадку про своє перше у житті шкільне свято путівник-довідник про рідний Тернопіль.

А найбільше 1 вересня пощастило аж двом школам обласного центру. Саме стільки устиг зранку відвідати мер Тернополя Сергій Надал.

Спершу міський голова  побував у 17-й школі, в якій колись сам навчався. І подарунок не забув – поліфункціональний пристрій фірми «Canon» – сканер, принтер і ксерокс. Такий же подарунок Сергій Віталійович приніс і у 12-ту школу. Там навчався уже не він, а, як сам зізнався, два його заступники – Леонід Бицюра та Лев Камінський.

Хоча тепер це уже не звичайна міська школа №12, зі стін якої колись вийшли у світ такі великі посадовці. Це віднині перша в Україні християнська школа. Або ж, якщо бути точними, Тернопільський навчально-виховний комплекс «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого».

Цей заклад утворили внаслідок реорганізації 12-ї школи та греко-католицького колегіуму. Як зазначив на її відкритті теж колишній випускник, а нині о. Андрій Романків із Тернопільсько-Зборівської єпархії, у Європі такі школи приватні. У нас же школа комунальна. Отже, відкрита для усіх дітей.

Віднині у її стінах будуть посилено навчати основ християнської етики. Принаймні, у програмі усіх класів є відведені години для цієї науки. А ще гуртки та спецкурси духовного спрямування. Для старшокласників навіть викладатимуть етику сімейного життя.

Як зауважила начальник міського управління освіти Ольга Похиляк, до шкільну родину поповнили не тільки першачки, а й нові учні з інших навчальних закладів міста. Тож загалом у її стінах навчатиметься майже півтисячі школярів. А щоб вони всебічно розвивалися, у навчальний розклад уведуть такі дисципліни як німецьку та польську мови. Це звісно, крім вивчення англійської.

Перший дзвоник у цій школі, як на мене, нічим особливим не відрізнявся від перших дзвоників в інших школах. От тільки гості сюди прийшли відоміші і подарунки принесли дорожчі, ніж деінде.

Принтер зі сканером і ксероксом – це річ у школі потрібна.  Не комп’ютерний клас, і не ноутбук. Скромно, але ж і так фарт.  А дарованому коню в зуби не заглядають. Є цінні «сувеніри» від влади – і вже добре.

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації та голова обласної ради також не залишилися осторонь святкування 1 вересня. Валентин Хоптян побував у тернопільській українській гімназії імені Івана Франка, а Олексій Кайда – у школі №15. І, звісно, не з порожніми руками.

Ну що, дзвоник у школах відлунав. Завтра почнеться навчання. І Миколай буде відпочивати аж до грудня. А діти тим часом старанно писатимуть до нього листи. А на перше вересня наступного року у ще якусь школу знову прийде Чудотворець у вигляді представників влади. І принесе подарунки. Хоча, може, навіть і раніше. Зрештою, свят у році є багато.

Тетяна Сорока.

Від admin