Після 25-річної перерви в Тернополі знову відновили проведення змагань з водно-моторного спорту. Чемпіонат Європи з однойменною назвою відкрили в суботу, 27 серпня. Саме в цей день, 50 років тому, тут відбувся перший чемпіонат у Радянському союзі з водно-моторного  спорту. Цього року трасу на Тернопільському ставі сертифікували на п’ять років, а це означає, що такі змагання можуть організовуватись в нашому місті протягом зазначеного періоду.

Захоплююче водне видовище спортсмени розпочали о 13.00, чого не бачили тернополяни на водоймі з 1987 року, коли в Тернополі вперше і востаннє відбувся чемпіонат світу з водно-моторного спорту. Охочих спостерігати за перегонами в перший день змагань зібралось чимало: люди від острівця «Кохання» і до Надставної церкви просто-таки заполонили набережну Тернопільського ставу. До речі, за словами організаторів, траса має унікальне місце розташування: за змаганнями одночасно можуть споглядати 30 тисяч глядачів.

На дійство завітали й ветерани цього виду спорту, які, за власною ініціативою, вирішили проявити себе як волонтери, судді й, звичайно, спортсмени.

Загалом взяти участь у Чемпіонаті Європи з водно-моторного спорту в Тернополі, станом на 27 серпня, зголосився 61 спортсмен, з восьми країн світу: Литви, Естонії, Латвії, Польщі, Австрії, Угорщини, України і Росії. Серед учасників є й одна-єдина представниця прекрасної статі – Анастасія Лисенко. Як зізнаються закордонні спортсмени, Тернопіль зачарував їх своєю красою.

– В Україні дотепер не доводилось бувати. Про Тернопіль можу сказати, що це дуже красиве місто, – каже чемпіон світу серед юніорів з водно-моторного спорту класу GT-250, який торік був призером Європи, 14-річний латвієць Максиміліан Тучков. – У водно-моторному спорті – я з п’яти років. Потрапив туди за бажанням батька, і не пошкодував. Він теж займався цим видом спорту – у класі «Формула-2». Стосовно підготовки чемпіонату в Тернополі, то за десятибальною шкалою, я оцінив би її на «сім». Для порівняння можу сказати, що в Латвії змагання проходять на більш високому рівні. В державі є шість місць, де проводятья змагання на воді, передусім на річках. Водно-моторному спорту в нашій країні приділяється значна увага. Як результат, уже два роки це підтверджують своїми успішними результатами наші гонщики.

Вже десять років водно-моторним спортом захоплюється Сергій Колісник, який прибув на змагання з Іллічівська. Хлопець неодноразово був учасником європейських та українських чемпіонатів, де займав призові місця.

– Сьогодні вже встиг познайомився з кількома учасниками, можу сказати, що серед них є гідні конкуренти, – зізнається 20-річний Сергій. – Водно-моторний спорт приносить мені шалене задоволення і великий заряд адреналіну. Задля підтримки хорошої фізичної форми тренуюсь майже цілий рік, від ранньої весни – до пізньої осені. Хоча бували випадки, коли тренування проходили і взимку, за умови теплої погоди.

Продемонструвати свої здібності у водно-моторному спорті приїхав з Польщі 16-річний Матеуш. Цей вид спорту він освоює вже чотири роки, а от ставати професіоналом у цій справі – хлопець не планує. Мовляв, задоволення – не з дешевих.

– Водно-моторний спорт для мене – це скоріше хобі, оскільки люблю швидкість. Але надалі професійно займатись цим видом спорту не хочу: він доволі затратний. Для прикладу, водний транспорт і спорядження мені обійшлися близько в чотири з половиною тисячі євро, – аргументує Матеуш.

Отож, Чемпіонат Європи з водно-моторного спорту в Тернополі стартував. Перший день завершився. Спортсмени продемонстрували свої вміння під час змагань. Місцева влада отримала схвальні відгуки від співорганізаторів за належний рівень організації. А тернополяни і гості міста по-різному відгукувались про такий захід, але загалом позитивно. Люди говорили, що нарешті в місті проводиться щось нове і незвичне, а хтось узагалі не розумів, що відбувається на ставі й чому таке велике скупчення людей навколо набережної.

Сама ж підготовка ставу і прилеглої території до змагань тривала більше двох місяців. Плідна робота тривала в останні тижні, можливо й тому помітні деякі погрішності. Якщо змагання в Тернополі проводяться на рівні Європи, то чистка ставу і впорядкування довкола території  – не зовсім по-європейськи.

Скажімо, огорожу ставу пофарбували лише зі сторони набережної, а у водоймі, правда ближче вже до Надставної церкви, подекуди плаває сміття, хоча стосовно останнього, – це вже прояв нашої «культури», чого не можемо ніяк позбутися.

Звичайно, Чемпіонат Європи з водно-моторного спорту в Тернополі є позитивною подією. Й справді, нарешті наш став, унікальну перлину Тернополя, помітили! Це тішить! Тепер є надія, що такі змагання, як запевняють організатори, будуть проводитись в нашому місті в наступні роки, що заодно приверне увагу інвесторів. Відтак, Тернопільський став стане рекреаційним осередком міста і столицею проведення чемпіонатів спортивних змагань. Головне, щоб обіцянки виконувались, а задуми не було голослівними і втілювались у реальність.

Фото з чемпіонату дивіться тут.

Від admin