Колись у Тернополі, плануючи свій подальший життєвий шлях, випускник школи гідно міг вибирати між чотирма інститутами: фінансово-економічним, політехнічним, медичним та педагогічним. І в цьому виборі, причому, зовсім не бралося до уваги, що перший вуз називали «протитанковим» через сусідство із застиглим перед ним на постаменті справжнім танком – однією із тодішніх «візитівок» міста, другий іменували «бляхарнею», а на третій гостинним широким жестом вказував кам’яний Ілліч на площі Свободи, другу руку багатозначно тримаючи в кишені. Про педагогічний тернопільські жартівники щось особливе придумати якось не встигли, хоча інститут і сам мав яскраву відмінність, – власне iм’я у назві… За останні двадцять років ще два вузи в Тернополі отримали у своїй «шапці» прізвище знаної в краї людини (щоправда, педагогічний, подалі від гріха, замінив собі Ярослава Галана на Володимира Гнатюка), а також гордо стали називатися університетами. Якщо асоціювати це слово із такими славетними навчальними закладами, як Кембридж чи Оксфорд, то залишається тільки чекати, коли слово «Тернопіль» почне у оточуючих асоціюватися саме з університетами, які тут працюють. Хоча, чесно кажучи, наші вузи і так мають гарну репутацію й високий рейтинг серед вищих навчальних закладів України та не тільки. Але от чи додає звання «університет» до нього особливих балів, це вже окреме запитання.

Медичний інститут академія університет

Найстарший тернопільський вуз – медичний. Заснований у далекому 1957 році, він був тоді першим у місті вищим навчальним закладом. До 2000-го тут готували суто лікарів на єдиному факультеті – медичному, а лише за останнє десятиріччя до нього долучилися також фармацевтичний та стоматологічний. Впродовж майже восьми років, з 1997, медичний встиг побути «академією», а в 2004 – здобув статус університету.

В 1992 році, згідно рiшення Кабiнету Мiнiстрiв України, наш вуз було названо іменем Івана Яковича Горбачевського видатного біохіміка, гігієніста та епідеміолога, громадсько-політічного і освітнього діяча, – зазначає помічник ректора Тернопільського державного медичного університету Анатолій Паламарчук. – І це було цілком логічним та зрозумілим, адже цей всесвітньо відомий вчений є уродженцем Тернопільщини.

За час свого існування вуз випустив близько двадцяти тисяч лікарів та фармацевтів, чимало з них стали видатними діячами медицини України.

– Серед 554 науково-педагогічних працівників університету дві третини становлять його випускники, – розповідає Анатолій Паламарчук. – На кафедрах працюють 86 докторів наук, професорів і 319 кандидатів наук, доцентів, в тому числі 3 члени-кореспонденти Національної академії медичних наук України, 9 Заслужених діячів науки і техніки, 2 Заслужені працівники освіти, 2 лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки, 3 Заслужені винахідники, 3 Заслужені лікарі України.

Зараз у медичному інституті здобувають освіту понад чотири тисячі студентів. Більше тисячі з них – іноземні громадяни з 52 країн світу, з яких 90 відсотків навчаються англійською.

Тернопільський економічний курс на Європу

Ще один тернопільський університет, який до отримання цього поважного статусу встиг побувати академією, – економічний. А починалося все в 1966 році з відкриття в Тернополі відділення фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства. За рік відділення переросло у факультет, з 1971 року – у фінансово-економічний інститут. «Інститутом народного господарства» вуз почали називати у 1989 році, «Академією народного господарства» – з 1994-го, а 30 березня 2005 року він став університетом. 29 вересня 2006 року Указом Президента України вищому начальному закладу присвоєно статус національного.

За двадцять років незалежності наш навчальний заклад суттєво змінився, –розповідає проректор з науково-педагогічної роботи Тернопільського національного економічного університету Микола Шинкарик. З’явилися нові спеціальності, факультети, зросла матеріально-технічна база, зокрема, збільшилася кількість комп’ютерів, створено комп’ютерні зали, побудовано нову бібліотеку, яку відкрили цього року. Також цьогоріч ми розпочали підготовку за трьома новими напрямками: міжнародні економічні відносини, міжнародна інформація та комп’ютерні науки.

Сьогодні професорсько-викладацький колектив вузу налічує 1074 особи, серед яких – 62 доктори та професори, більше 500 доцентів, кандидатів наук. До складу університету входять факультети у Нововолинську, Самборі та Калуші, Чортківський, Івано-Франківський та Вінницький інститути, а також Єреванська філія.

– Одним із пріоритетних напрямків діяльності ТНЕУ є міжнародна співпраця з університетами Британії, Німеччини, Польщі, Австрії, Франції, Нідерландів, Швеції, Канади та інших країн, – зазначає Микола Шинкарик. – На сьогодні підписано 52 угоди про співробітництво Тернопільського національного економічного університету з 18 країнами світу. Свій підпис поставив вуз і під Великою Хартією Університетів. ТНЕУ є членом Європейської Асоціації Університетів та Європейської асоціації міжнародної освіти.

Цього року за багаторічну науково-педагогічну діяльність тернопільський економічний отримав звання «Лідер національної освіти» та золоту медаль в номінації «Міжнародне співробітництво в галузі освіти». Також університету вручено Сертифікат Якості Швейцарського інституту стандартів якості «International Quality Certificate» (SIQС).

Політехнічний: від філії до університету

Майбутні інженери почали здобувати вищу освіту в Тернополі з 1960 року, тоді ще, правда, це був просто загально-технічний факультет Львівського політехнічного інституту. За чотири роки його вже було перетворено на філіал Львівської політехніки, а в 1991-му скромний філіал отримав горду назву «Тернопільський приладобудівний інститут», повністю відокремившись від Львова і пустившись у самостійне плавання океаном української вищої освіти.

П’ятдесят років тому наш навчальний заклад розміщувався в одному корпусі, в приміщенні колишньої школи, – розповідає ректор Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя Петро Ясній. – А сьогодні до його структури входить 14 корпусів. В 1996 році вузу присвоєно ім’я видатного українського фізика і електротехніка, організатора науки, громадського діяча, нашого земляка Івана Пулюя, і цього ж року на базі Тернопільського приладобудівного інституту було створено Тернопільський державний технічний університет. У 2009 році він отримав статус національного.

До структури вузу входять три коледжі, розміщені в Тернополі, Зборові та Гусятині. Загальне число студентів, які здобувають фах у технічному університеті, – близько 7 тисяч, а разом із студентами коледжів – 10 тисяч.

На початку функціонування заклад готував фахівців лише за 1-2 спеціальностями, – каже Петро Ясній. Сьогодні ми маємо 21 бакалаврську програму, 22 програми по спеціалістах, магістрах, аспірантуру та докторантуру за двадцятьма спеціальностями, спеціалізовані докторські і кандидатські ради за вісьмома спеціальностями. Університет є самодостатнім, адже ми не тільки навчаємо студентів, створюємо нові технології, матеріали, прилади, проводимо наукові дослідження, але й готуємо науково-педагогічні кадри для навчальних закладів. Зараз на базі нашого університету завершується створення наукового парку, який стане майданчиком для залучення інвестицій у наукові розробки та напрямки.

Найпопулярнішими серед вступників, за словами ректора вузу, є спеціальності комп’ютерного спрямування.

Від братської школи – до університету, від Галана – до Гнатюка

Якщо вважати, що справжній університет, як, скажімо, Кембриджський чи Оксфордський, складаються із окремих коледжів, то тернопільський педагогічний за своєю теперішньою структурою до них, в принципі, найближчий серед інших місцевих вузів. Чому? А тому що у його складі вже є два власних інститути: Мистецтв та Педагогіки і психології. Постали вони на основі колишніх факультетів, і хто зна, можливо з часом за їхнім прикладом у вузі з’явиться Інститут математики або Коледж іноземних мов…

Якщо ж згадувати події давно минулих днів, то біографія тернопільського педагогічного університету розпочалася в Кременці і за кілька століть минула чимало сходинок від братської школи, колегіуму, гімназії, семінарії, ліцею до учительського інституту. В 1950 році його було реорганізовано в педагогічний, а в 1969 – переведено до Тернополя. Так у нашому місті і з’явився ще один вищий навчальний заклад. Педагогічний в Тернополі почав активно розвиватися: нові факультети, цікаві спеціальності, власні студентські традиції. У ті роки вуз носив ім’я публіциста і письменника Ярослава Галана…

Новий етап історії вузу стартує з 9 червня 1997 року, коли було видано постанову Кабінету Міністрів України «Про створення Тернопільського державного педагогічного університету». У цьому ж році навчальному закладу присвоєно ім’я українського етнографа, фольклориста та громадського діяча Володимира Гнатюка. Через 7 років, в 2004-му Президента України університету надано статус національного.

– Як бачимо, за останні двадцять років наш вуз став зовсім іншим, отримав ім’я земляка, виріс за кількістю факультетів, інститутів, матеріальною базою, – розповідає ректор Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка Володимир Кравець. З чотирьох корпусів, які були до незалежності України, сьогодні ми маємо дев’ять. У нас досить серйозна комп’ютерна лабораторна база, якій в Україні немає рівних.

Зараз у тернопільському педагогічному університеті навчається близько 6 тисяч студентів, 200 аспірантів, десятки докторантів. Викладацький колектив налічує 550 осіб, з них 70 відсотків – доктори та кандидати наук.

– Тернопіль можна вважати серйозним університетським центром, стверджує Володимир Кравець. – Тернопільські університети, кожен у своїй групі, входять до числа провідних вузів України. До нас їздять на захисти, тут формуються відомі в Україні наукові школи.

Багато хто майбутній потенціал Тернополя вбачає саме у його вузах, сподіваючись на хороші перспективи розвитку для нього саме як міста молоді та студентів. У будь-якому випадку, чотири існуючих державних університети, сподіваємося, вже готові до подальших освітніх і наукових звершень у цьому керунку.

Тернопільська Липа

Від admin